Vodušek vidi zaroto in teptanje človekovih pravic

Sodnica je novinarja in podjetnika Vladimirja Voduška hitro zavrnila, da mu ni bila kršena prav nobena pravica.

Objavljeno
06. februar 2017 18.29
Sojenje Vodušku
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Po štirih letih, odkar je bila zoper novinarja in podjetnika Vladimirja Voduška vložena obtožnica, ki ga bremeni izsiljevanja nekdanjega predsednika uprave Uniorja Gorazda Korošca in direktorja podjetja Rhydcon iz Šmarij pri Jelšah Vinka Stiplovška, se je včeraj na slovenjgraškem okrožnem sodišču vendarle začelo sojenje.

Obtoženi Vladimir Vodušek je sicer poskušal preprečiti, da bi slovenjgraška okrožna sodnica Valerija Matvos Jeromel začela glavno obravnavo. Predlagal je izločitev vseh sodnic in sodnikov slovenjgraškega okrožnega in okrajnega sodišča ter višjih sodnikov v Mariboru zaradi dvoma o njihovi nepristranskosti. A Vodušku že v Celju videni manever ni uspel. Predsednica senata Valerija Matvos Jeromel je njegovo zahtevo zavrnila z obrazložitvijo, da je namenjen zgolj zavlačevanju postopka in spodkopavanju avtoritete sodišča. »Nič vam ne bo kršeno. Nobena pravica,« je obtoženemu zagotovila predsednica senata.

360.000 evrov umazanega denarja

Obtožnica, ki jo je prebrala tožilka Natalija Pogorevc Mlakar, Voduška bremeni, da si je poskušal protipravno prilastiti premoženjsko korist v višini 360.000 evrov. Od nekdanjega predsednika uprave Uniorja Gorazda Korošca in Vinka Stiplovška iz podjetja Rhydcon iz Šmarij pri Jelšah je v tej višini zahteval pogodbo o oglaševanju, Vodušek in njegov sodelavec Stanislav Gaberc, ki je krivdo priznal in se s tožilstvom pogodil za 14-mesečno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo treh let, pa sta Korošcu in Stiplovšku ponujala še dve alternativi; odkup Voduškovih terjatev ali pa plačilo gotovine. Korošec in Stiplovšek se groženj, da bosta Vodušek in Gaberc v javnosti razkrila nekatere podrobnosti o njunem spornem gospodarskem poslovanju, nista ustrašila in sta domnevnega izsiljevalca prijavila policiji.

Vladimirja Voduška so kriminalisti v medijsko odmevni akciji julija 2012 aretirali na Trojanah v trenutku, ko je prejemal denar. Z Gabercem sta mesec dni preživela v priporu, ki ga je odpravilo vrhovno sodišče. Voduškov zagovornik, odvetnik Boštjan Penko vztraja, da obtožnica temelji na nezakonito pridobljenih dokazih in da je kazenski pregon zoper Voduška nedopusten. »Sodišče v Slovenj Gradcu kot tudi v Mariboru je iz meni nerazumljivih razlogov zavrnilo ključno stvar, to je nezakonito delovanje tajnih policistov, predvsem tajnega sodelavca s psevdonimom Rudi,« je povedal Vladimir Vodušek, ki trdi, da je v zadevi nedolžen. »Nikoli nisem od nikogar zahteval niti centa. Vse, kar se je dogajalo, je bilo na pobudo odvetniške pisarne (Jožka Gregoroviča, op. p.) in tajnih sodelavcev, ki so se meni predstavljali kot sodelavci gospoda Korošca, ki je bil takrat še generalni direktor Uniorja,« trdi Vodušek.

Novinar postregel s svojo resnico

Vodušek je spomnil, da so ga prav oni povabili v odvetniško pisarno Gregorovič, kjer so mu rekli, da jim je Unior naročil, naj z njim sklenejo pogodbo o oglaševanju. »Mesec dni smo se o pogodbi pogajali. Bila je za tri leta, za pet tisoč evrov na mesec. Tako kot so predlagali. Želeli so, da je pogodba dolgoročna, ker da želijo dalj časa sodelovati z mano. Vse je bilo narejeno na njihovo pobudo. In nihče ni nikoli omenjal nobenih dokumentov ... Veste, kaj pomeni izsiljevanje? To pomeni, da bi jaz zahteval od njih kakršno koli uslugo ali denar!« je rekel Vodušek in opozoril na njihovo nezakonito delovanje. »Odvetniška pisarna je delovala kot nek državni organ. Šli so se preiskavo proti meni. Če so ocenjevali, da sem karkoli narobe naredil, bi lahko takoj šli na policijo in me ovadili. A tega niso storili. Pogajali so se z mano, da so dobili pogodbo, z njo pa so potem odšli na policijo in rekli, da jih izsiljujem,« je povedal obtoženi.

Politika, lokalna mafija in zloraba policije ter tožilstva

Vodušek trdi, da za svoje početje niso imeli odredbe tožilstva. »Delali so nezakonito. Šlo je za klasično izzivanje kriminalne dejavnosti. Za svoje početje niso imeli odredbe tožilstva. Ne razumem, kako to ni razumela že sodnica v Mariboru. Niti senat ne,« meni Vodušek in napoveduje, da bo sodba padla na vrhovnem sodišču, ne glede na to, kakšna bo. »Tu gre za klasično kršitev človekovih pravic,« je prepričan obtoženi.

Vodušek ugiba, kdo bi lahko stal za zadevo, ki ga je privedla pred sodišče: »Ne vem. Morda politika? Lahko da gre za sprego lokalne mafije, ki je zlorabila policijo in tožilstvo za neko zgodbo ... Težko rečem, kdo je imel leta 2012 namen, da me diskreditira, da me uniči, da me spektakularno aretirajo za nekaj, za kar objektivno nisem bil odgovoren. Tajni sodelavec mi je sam predlagal, da poravnajo obveznosti v gotovini in ne prek računov,« je rekel Vodušek in izrazil dvom, da mu bo zagotovljeno pošteno sojenje ob dejstvu, da po njegovih besedah že na začetku niso razčistili nekaterih osnovnih zadev: »Policija je nedvomno izrabila pooblastila.«

Sojenje se bo nadaljevalo 14. marca z zaslišanjem prič Gorazda Korošca in Vinka Stiplovška.