Vojak ni kriv za krajo streliva v Nemčiji

Sindikat vojakov Slovenije od generalštaba zahteva opravičilo za vojaka, ki je bil obtožen kršitve vojaške discipline ob lanski kraji streliva v Nemčiji.
Fotografija: Čast vojaka, ki je bil obdolžen, da je odgovoren zato, da je bilo strelivo lani v Nemčiji lahko ukradeno, je oprana. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Čast vojaka, ki je bil obdolžen, da je odgovoren zato, da je bilo strelivo lani v Nemčiji lahko ukradeno, je oprana. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Vojak, ki je bil obdolžen odgovornosti za krajo streliva, ni kriv za incident, so sporočili iz Sindikata vojakov Slovenije (SVS), ki je vojaka branil pred disciplinskim organom Slovenske vojske.

Spomnimo, da so oktobra lani v Nemčiji, v bližini letališča v Leipzigu, ukradli del tovora s tovornega vozila Slovenske vojske, ki je na letališče peljalo opremo in strelivo za pripadnike kontingenta Slovenske vojske v Maliju. Ukradenih je bilo približno tisoč kosov streliva kalibra 5,56 mm in tisoč kosov streliva kalibra 9 mm, so tedaj sporočili iz Slovenske vojske.

Včeraj pa je disciplinski organ odločil, da vojak, ki je bil obdolžen, ni odgovoren za težjo kršitev vojaške discipline, ki so mu jo očitali zaradi kraje 2000 kosov streliva oktobra lani v Nemškem Leipzigu. Spomnimo, po dogodku je generalštab Slovenske vojske, ki ga je tedaj še vodil Alan Geder, izrazil ogorčenje nad krajo in vojaka že javno obtožil ter izrazil pričakovanje, da bo proti vojaku sprožen kazenski pregon.

Po novinarski konferenci generalštaba v zvezi s tem dogodkom so mediji poročali o tem, da bosta vojaka kaznovana. V SVS so bili že takrat prepričani, da vojak, ki so ga potem kazensko preganjali, ni storil ničesar narobe, ker je spoštoval in v celoti izvrševal vse prejete ukaze. »V disciplinskem postopku smo to tudi dokazali in odločeno je bilo, da vojak ni odgovoren za očitane kršitve,« so sporočili iz SVS.

Po neljubem dogodku in javni obsodbi sindikat pričakuje, da se bo generalštab sicer vzornemu vojaku vsaj opravičil, če mu že kako drugače ne bo poravnal škode.

Komentarji: