Vojaški sindikat iztožil tretjo četrtino odprave nesorazmerij

Sodbo so dobili na prvi stopnji. Zahtevali bodo tudi presojo ustavnosti zaradi prepovedi stavke.

Objavljeno
07. avgust 2013 13.16
Slovenija, Maribor, 3.7.2009 - prvih 13 Patrij foto:Tadej Regent/Delo
S. M., Pi. K., Delo.si/STA
S. M., Pi. K., Delo.si/STA

Delovno in socialno sodišče je presodilo, da je država v 15 dneh dolžna članom Sindikata vojakov Slovenije (SVS) priznati in izplačati tretjo četrtino odprave nesorazmerij, so sporočili iz sindikata, poroča STA.

Sodbo, ki po njihovih navedbah posredno zadeva vse zaposlene v javnem sektorju, so dobili na prvi stopnji.

Vlada oz. državno pravobranilstvo se bo pritožilo na sodbo Delovnega in socialnega sodišča, ki je ugodilo Sindikatu vojakov Slovenije in odločilo, da je država v 15 dneh dolžna izplačati tretjo četrtino odprave nesorazmerij za nazaj. Če jim pritožba ne uspe, bodo zahtevali revizijo postopka, so za STA sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Vrhovno sodišče o reviziji sicer še ni odločilo.

SVS je kolektivni spor zaradi neizplačevanja tretje četrtine nesorazmerij sprožil z vložitvijo tožbe novembra 2011.

Po več obravnavah na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani je to po dveh letih odločilo, da je vlada kršila kolektivno pogodbo za javni sektor, saj v obdobju od 1. oktobra 2010 do 31. maja 2012 ni izplačevala tretje četrtine nesorazmerij vsem upravičenim članom SVS, pišejo v sindikatu.

V SVS navajajo, da je sindikat državnih organov na drugi stopnji v isti zadevi že dobil tožbo zaradi enakih kršitev kolektivne pogodbe za javni sektor.

Na osnovi njene pravnomočnosti je SVS že zahteval njeno izvršitev za svoje člane v mesecu maju.

A vlada pravnomočne sodbe po navedbah SVS ne želi izvršiti in »se s tem postavlja nad sodno vejo oblasti«. Kot so zapisali v sindikatu, je namreč država uporabila revizijo kot izredno pravno sredstvo, piše STA.

V postopku je še več drugih kolektivnih sporov in v septembru bo vložena tudi nova tožba za dodatke za delo izven rednega delovnega časa za ure, ki se kompenzirajo, napovedujejo v sindikatu. Prav tako bodo, kot navajajo, zahtevali presojo ustavnosti zaradi prepovedi stavke.

Sodbe veljajo le za posamezne skupine javnih uslužbencev, je pa pričakovati, da bi, kot v primeru lanskih regresov, država verjetno v primeru izplačil to uredila za celoten javni sektor, sicer bi se za podobne tožbe odločili tudi drugi. Izplačilo tretje četrtine za omenjeno obdobje bi za celotni javni sektor znašalo približno 170 milijonov evrov, so še navedli na ministrstvu.