Vojska se opremlja za krotenje nemirov

Kadrovsko, finančno in tehnično podhranjena vojska se opremlja, z opremo za nadzor množic in nemirov. Oprema bo šla očitno na Kosovo.
Fotografija: Vojska, kljub številnim težavam, še vedno sodi med bolj zaupanja vredne družbene sisteme. Kje točno bodo vojaki uporabljali opremo za krotenje nemirov, ni jasno. Kako bi uporaba te opreme lahko vplivala na ugled vojske, pa je bolj jasno. Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Vojska, kljub številnim težavam, še vedno sodi med bolj zaupanja vredne družbene sisteme. Kje točno bodo vojaki uporabljali opremo za krotenje nemirov, ni jasno. Kako bi uporaba te opreme lahko vplivala na ugled vojske, pa je bolj jasno. Foto: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Ministrstvo za obrambo je danes objavilo obvestilo o naročilu 600 kompletov zaščitne opreme za nadzor množic in nemirov. Ravno na dan, ko se vsa Slovenija ukvarja s sumi o številnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom, je takšno naročilo še toliko bolj zanimivo. 

Skladišče ministrstva za obrambo v Šentvidu je v času epidemije ena od pogostejših lokacij za foto termine obrambnega ministra Mateja Tonina in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki se tam bolj ali manj redno slikata ob tovornjakih nujno potrebne medicinske zaščitne opreme.

Služba za strateško komuniciranje slovenske vlade je sicer poslalo takšno obrazložitev: »Z omenjenim javnim naročilom zanavljamo zaščitno opremo in opremo za obvladovanje množic za pripadnike Slovenke vojske na mednarodnih operacijah in misijah. To je zlasti oprema za pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo v mednarodni operaciji Kfor na Kosovu. Dosedanjo opremo smo kupili pred več leti in je že zelo iztrošena. Nakup omenjene opreme je bil načrtovan že v preteklem letu.«



Izbrani dobavitelj, ki bo obrambno ministrstvo na pogajanjih prepričal s svojo ponudbo, bo prav v to skladišče dobavil 600 čelad z vizirjem, prav toliko zaščitnih mask s torbico, 600 ščitnikov za zaščito telesa in 600 parov rokavic. Naročilo, objavljeno na portalu javnih naročil vsebuje še 600 gumijevk z držalom, 600 gasilnih aparatov in prav toliko ščitov za vzdrževanje javnega reda in miru.

Ker so javna naročila za zaščitno opremo v zadnjem času zelo priljubljena tudi pri manj velikih in povsem neznanih podjetjih, ki se sicer s tovrstnimi posli ne ukvarjajo, naj pojasnimo še, da je to naročilo razdeljeno na sklope, ponudbe pa lahko predložijo za en ali več sklopov. Morajo pa ponudbe obsegati celotno količino, torej 600 kosov opreme za vsak sklop.

Naročilo traja šest mesecev od oddaje naročila, ponudniki pa morajo svoje ponudbe oddati najkasneje do 27. maja opoldan. Po pogajanjih bo izbran ponudnik, ki bo ponudil najnižjo ceno.

Komentarji: