Vojska z višjo plačo vabi mlade, da se ji pridružijo

Vlada je za 400 evrov povišala nadomestilo za trimesečno uspešno usposabljanje.

Objavljeno
26. januar 2017 12.59
*skrinjar*Vojaki prostovoljci
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − Da bi povečala interes za prostovoljno služenje vojaškega roka, je vlada danes povišala plačila mladim, ki se odločijo za trimesečno usposabljanje. Znesek, ki ga prostovoljci dobijo za uspešno opravljeno usposabljanje v treh mesecih, bo namesto tisoč evrov neto po novem 1400 evrov neto.

Če prostovoljci usposabljanje končajo predčasno, so nadomestila nižja. Lani je usposabljanje od 77 posameznikov, ki so ga opravljali, končalo 52 vojakov, 15 pa se jih je zaposlilo v vojski. Število se je zadnjih pet let zelo zmanjšalo. Leta 2006 je usposabljanje od 278 oseb, ki so ga opravljale, končalo 184 pretežno mladih, v vojski pa se jih je potem zaposlilo 68. Leta 2012 se je usposabljalo 270 mladih, urjenje jih je končalo 169, od teh se jih je v vojski zaposlilo 54.

V preteklosti so bila plačila prostovoljcem na služenju krepko višja. Leta 2012 so za takrat teden daljše usposabljanje skupaj dobili 1900 evrov. Zaradi varčevanja se je vsota po tem letu za skoraj polovico zmanjšala.

A manjša vsota ni edini vzrok za manj prostovoljcev na služenju v zadnjih letih, opozarjajo na ministrstvu: vojska za usposabljanja zaradi varčevanja države preprosto tudi ni imela denarja.

Oglas obrambnega ministrstva na zaposlitvenem portalu.

Vojska nezanimiva zaradi nizkih plač

Že lani je obrambna ministrica Andreja Katič v državnem zboru povedala, da pripravlja poseben projekt, kako povečati zanimanje za prostovoljno služenje, saj je to baza, iz katere dobi država vojake v stalni sestavi. V zadnjih 12 letih se je po uspešno končanem prostovoljnem služenju v vojski zaposlilo 688 moških in 83 žensk.

Težava pa je, da zadnja leta ni več posebnega zanimanja za poklic vojaka v stalni sestavi. Vzrok so razmeroma nizke plače vojakov. »Ob sedanjih plačah v prihodnjih letih ne bomo več mogli vzdrževati zadostnega števila pripadnikov vojske, kar bo vplivalo tudi na gradnjo zmogljivosti in pripravljenost,« je poslance, ko so potrjevali letošnji proračun, pred nekaj meseci opozoril načelnik generalštaba Andrej Osterman. Država načrtuje, da bo letos in prihodnje leto zaposlovala 7254 vojakov in 1100 pogodbenih rezervistov.

Povprečna plača vojaka je bila v prvi polovici lanskega leta 750 evrov neto, povprečna plača v vojski pa 1126 evrov neto.