Vojvodinska vlada za vrnitev nepremičnin na Hrvaškem in Sloveniji

Gre za vilo in počitniško naselje na Hrvaškem ter vilo Vojvodina na Bledu in trisobno stanovanje v Radovljici.
Fotografija: Vojvodinska lokalna vlada želi tudi vilo na Bledu. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Vojvodinska lokalna vlada želi tudi vilo na Bledu. FOTO: Jure Eržen

Subotica - Vojvodinska lokalna vlada vztraja pri vrnitvi nepremičnin, ki jih je avtonomna pokrajina imela v lasti na Hrvaškem in v Sloveniji v času nekdanje SFRJ. Gre za vilo in počitniško naselje na Hrvaškem ter vilo Vojvodina na Bledu in trisobno stanovanje v Radovljici. Vojvodina zahteva vrnitev nepremičnin ali odškodnino, danes poroča novosadski Dnevnik.

Kot dodaja Dnevnik, doslej ni bilo napredka pri reševanju tega odprtega vprašanja. Blejska vila Vojvodina je velika 186 kvadratnih metrov, stanovanje v Radovljici pa 76,65 kvadratnih metrov.

Vse objekte je po poročanju hrvaškega novičarskega portala N1 do razpada Jugoslavije uporabljala Vojvodina, zadnjih 25 let pa niso več v njenem lastništvu.
 

Že leta 2015 pričeli s postopkom


Vojvodinska vlada je že v preteklosti tamkajšnjemu pravobranilstvu naložila, naj ukrepa v smeri, da bo Vojvodina ponovno dobila lastništvo nad nepremičninami ali ji bo priznana pravica do odškodnine.

Vojvodinsko pravobranilstvo je tako po navedbah N1 že 28. decembra 2015 Slovenijo obvestilo o začetku postopka za ugotovitev lastništva omenjenih nepremičnim oziroma odškodnine, vendar izid tega pravnega postopka še ni znan. Leta 2015 je Vojvodinska lokalna vlada tudi najela odvetnike v Zagrebu, da prevzamejo primer.

Kot je še razvidno iz poročila o nepremičninah na ozemlju nekdanje Jugoslavije, ki ga je nedavno potrdila vojvodinska skupščina, v Vojvodini potekajo tudi dejavnosti, povezane s tolmačenjem zakona o potrditvi sporazuma o vprašanjih nasledstva in morebitne vložitve tožbe.

Komentarji: