Volitev v dveh občinah niso izvedli (FOTO)

Na prejšnjih volitvah so lahko Romi volili le na enem volišču.
Fotografija: Lokalne volitve 2018 v romski občini. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Lokalne volitve 2018 v romski občini. FOTO: Tadej Regent

Pušča, Murska Sobota – Pripadniki romske skupnosti so v 18 občinah volili tudi svoje člane občinskega sveta. V Beltincih in v Šentjerneju romskih volitev niso izvedli, saj nihče ni želel kandidirati, zato bodo v tej prekmurski in dolenjski občini v začetku prihodnjega leta morali izvesti nadomestne volitve.



V romskih občinah na Dolenjskem, Posavju in v Prekmurju je za člane občinskega sveta iz vrst pripadnikov romske skupnosti tokrat kandidiralo 26 Romov, kar je dva manj kakor pred štirimi leti. V občini Tišina se lahko zelo zaplete, če namreč zmaga kandidat za romskega svetnika, ki ga je predlagala politična stranka SDS, saj je to v nasprotju z zakonom o lokalnih volitvah.

Na prejšnjih volitvah so lahko Romi volili le na enem volišču v občini, na letošnjih lokalnih volitvah pa so skladno s stališčem državne volilne komisije dosledno uveljavili načelo en volivec – eno volišče. Vodja službe za lokalno samoupravo na ministrstvu za javno upravo dr. Roman Lavtar je za Delo povedal, da t. i. posebnih segregiranih volišč za predstavnike Romov ali narodnih skupnosti ni bilo, saj so vsa volišča bila tokrat redna. »Na njih je volivec prejel glasovnice za vse organe, ki se jih je volilo na tistem volišču. Skladno s tem načelom je ministrstvo za notranje zadeve pripravilo tudi volilne imenike,« je povedal dr. Lavtar.

Lokalne volitve 2018 v romski občini. FOTO: Tadej Regent
Lokalne volitve 2018 v romski občini. FOTO: Tadej Regent


»Opravil sem svojo pravico in dolžnost. Kot občinski svetnik bom še naprej vplival na prihodnost naše manjšine,« je po volitvah izjavil novi-stari murskosoboški romski svetnik Darko Rudaš, ki opravlja to funkcijo nepretrgoma že vse od leta 1998 in je bil tudi edini kandidat. Lokalnih volitev se je udeležil v Pušči, edini romski krajevni skupnosti v državi in v Evropi, ki je bila prav na njegovo pobudo ustanovljena leta 2002.

Komentarji: