Smo v času, ko populisti z lepimi obljubami pridobivajo odstotke

Nadaljujemo serijo pogovorov s prvaki strank pred državnozborskimi volitvami.
Fotografija: Novi predsednik Piratske stranke Boštjan Tavčar meni, da je največja težava Piratov preboj v medije. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Novi predsednik Piratske stranke Boštjan Tavčar meni, da je največja težava Piratov preboj v medije. FOTO: Leon Vidic/Delo

Piratski stranki v desetih letih svojega obstoja še ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga. Na tretje državnozborske volitve bo stranko popeljal novi predsednik Boštjan Tavčar, ki je vodenje stranke prevzel le mesec in pol pred volitvami.

Tavčar je pojasnil, da je stranka konsolidirana in v dobri formi, zato menjava predsednika pred volitvami ne bi smela škodovati njenemu uspehu. Zapolnjene imajo že kandidatne liste po vseh volilnih okrajih in pripravljen obširen program. Na letošnjih volitvah Pirati ne ciljajo le na vstop v parlament, temveč želijo vstopiti v vlado. Vendar Tavčar opozarja, da smo v predvolilnem času, »ko populisti z lepimi obljubami pridobivajo odstotke«, zato je rezultate volitev nemogoče napovedati. 

Piratska stranka ima korenine v aktivističnih gibanjih, nastala je kot odpor proti ustaljenim politikam, na začetku predvsem na področju avtorskih pravic, je pojasnil Tavčar. Z leti, ko je stranka dozorevala, so se začeli ukvarjati tudi s širšimi težavami družbe, vendar digitalizacija in informacijska družba še vedno predstavljata njihovo vizijo razvoja.

S predsednikom Piratov smo se pogovarjali tudi o vojni v Ukrajini in slovenskih odzivih nanjo, kršenju človekovih pravic med pandemijo ter o pravih in napačnih poskusih digitalizacije.

Intervju si lahko v celoti preberete v Sobotni prilogi.

Preberite še:

Komentarji: