Veselo v Arsenovičevem taboru, Kangler moral priznati poraz

Sestava mariborskega mestnega sveta je nekoliko drugačna kot v prejšnjem mandatu.
Fotografija: Saša Arsenovič je bil z rezultatom v prvem krogu zadovoljen. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Saša Arsenovič je bil z rezultatom v prvem krogu zadovoljen. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Saša Arsenovič sicer Franca Kanglerja na županskih volitvah v Mariboru ni porazil z dvotretjinsko večino, kot so napovedovale ankete, kljub temu pa enainšestdeset odstotkov glasov predstavlja dovolj prepričljivo zmago. Je aktualni in tudi prihodnji župan pričakoval bolj plebiscitarno podporo meščanov? »Na koncu šteje zmaga, sicer pa je tokrat za nas glasoval še nekaj višji odstotek volivcev, tako da sem zadovoljen,« je za Delo dejal Arsenovič.

Po njegovih besedah so volivci očitno prepoznali tako rezultate dela v preteklih štirih letih kot njegovo vizijo razvoja mesta v prihodnjem obdobju. »Čakajo nas veliki izzivi, poleg infrastrukturnih načrtov, ki so že v teku ali jih še pripravljamo, se bo potrebno soočiti z draginjo in problematiko energetskih virov. Odvisnost Maribora od plina je zelo velika, pri diverzifikaciji energetskih virov pričakujemo tudi pomoč države. Seveda ne v denarju, temveč v ustrezni zakonodaji, ki bo omogočala lažjo umestitev projektov alternativnih virov energije v prostor, predvsem imam v mislih projekte sončne in geotermalne energije, s katero bi bilo mesto bolj samozadostno.«

Sestava mestnega sveta je nekoliko drugačna kot v prejšnjem mandatu. »Pravzaprav sem bil edini nestrankarski kandidat, v prejšnjem mandatu smo razmišljali ali bi našo listo transformirali v stranko, vendar se za to nismo odločili.Prizadeval si bom za široko koalicijo, v mestnem svetu je kar enajst strank in list, kar pomeni veliko usklajevanja, vendar ne dvomim, da nam bo uspelo. Jaz in moja ekipa imamo precej več izkušenj kot pred štirimi leti, ko smo vstopili v politiko, veliko smo se naučili. Lahko zatrdim, da mesto doživlja preporod, zato smo pripravljeni sodelovati z vsemi, ki si želijo videti Maribor kot urejeno srednjeevropsko mesto.« Tudi s Francem Kanglerjem in Novo ljudsko stranko (NLS)? Tukaj je Arsenovič zadržan; kot je dejal očitno ne delijo enakih vrednot in pogledov na Maribor kot urbani center, zato so zadržki utemeljeni.

Na vstop v koalicijo očitno ne računa niti Franc Kangler, ki je po razglasitvi rezultatov nedvoumno napovedal, da bo sam in še sedem mestnih svetnikov iz NLS v mestnem svetu »trda opozicija.« Vzdušje v Kanglerjevem štabu je bilo sicer precej komorno, čeprav so vse predvolilne ankete kazale, da bo Arsenovič tako kot v njunem dvoboju leta 2018 tudi tokrat zmagovalec, je bil Kangler prepričan, da bodo ljudje na koncu odločili drugače.

»Nisem razočaran, že uvrstitev v drugi krog je bil uspeh, izločili smo županskega kandidata Gibanja Svoboda, v mestnem svetu bo osem naših predstavnikov,« je dejal Kangler. Ki se tokrat ni podal v tabor tekmeca, da bi mu čestital. »Lahko mu čestitam preko medijev, sicer pa smatram nekatere njegove poteze in navedbe v predvolilni tekmi za manipulacije in laži. Trdil je, da imam jahto, čeprav imam le ribiški čoln, to se v korektnem političnem soočanju ne počne. Volilna udeležba je bila v Mariboru sicer precej skromna.«

Do 16. ure je prišla na volišča le slaba četrtina volilnih upravičencev, precej meščanov se je odločilo svoj glas oddati v poznih popoldanskih urah, tako da je bila na koncu udeležba 37 odstotna, kar pa je še vedno pet odstotnih točk manj od slovenskega povprečja.

Preberite še:

Komentarji: