Voyager of the Seas - največja v Kopru doslej

Leta 1999 je bila to največja potniška ladja na svetu, zdaj sodi med petnajst največjih.

Objavljeno
29. maj 2011 13.43
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - V koprsko pristanišče je zjutraj (nekaj pred 8. uro) priplula Voyager of the Seas, največja potniška ladja, ki je doslej priplula v Koper, last Royal Caribbean International.

Tokrat je na križarjenju iz Benetk pripeljala 3092 potnikov in 1172 članov posadke. Leta 1999 (ko so jo zgradili) je bila največja na svetu, zdaj sodi med 15 največjih, saj meri 311 metrov v dolžino, 47 v širino in 63 metrov v višino.

Plavajoče mesto, na katerem se je v Koper pripeljalo več kot 4000 potnikov in članov posadke, je stalo 650 milijonov dolarjev, ima 1557 kabin in 15 nadstropij. Le zvonik koprske cerkve je višji. Na ladji imajo gostje skoraj vse: kotalkališče, drsališče na ledu, gledališče, kinodvorano, igralnice, športna igrišča, plezalno steno, celo miniaturno golf igrišče... Toda največkrat je za turiste veliko bolj zanimivo dogajanje na kopnem.

Za goste skrižarke danes dela več sto slovenskih delavcev v turizmu. V Kopru so se dobro pripravili na prihod turistične divizije. Zanje so organizirali 19 izletov, na katere se je odpravilo več kot 500 gostov (od praznika češenj v Brdih, do izletov po Ljubljani, Bledu, Postojnski jami, Lipici, Piranu...).

Skupina gostov je šla na sprehod po dolini Dragonje, 30 se jih je odpravio s kolesi v Sečoveljske soline, ves čas vozi avtobus v dva večja trgovska centra in največjo slovensko vinsko klet Vinakoper. Trgovine v Kopru bodo odprte do 17. ure, koprske krajevne skupnosti pa so pripravile praznik domačih dobrot, ki si ga bodo zapomnili predvsem tisti, ki so se odločili za sprehod po Kopru. Tu je namreč danes prava istrska fešta.

Morsko dno v pristanišču pa so za takšno velikanko poglabljali še včeraj do 20. ure in vse noči ves minuli teden. Ladja je pristala brez slehernih težav, čeprav so morali zanjo morje poglobiti na 10,5 metra in to vzdolž 420 metra najstarejše obale koprskega pristanišča. Ladja bo križarila po Jadranu in bo v Koper prihajala vsako nedeljo. To sezono bo priplula 20-krat in pripeljala kakih 70.000 gostov.

Toda to ne bo največja ladja v tem poletju. Ladjar Costa Crociere bo julija pripeljal povsem novo ladjo Costa Favolosa s skoraj 4000 potniki. Koper pričakuje letos več kot 120.000 turistov s potniških križark.