Vpisani ste, zdaj s »primernim darom izrazite hvaležnost usodi«

»Vzgojno« sporočilo predsednika komisije za študijske zadeve na fakulteti za matematiko in fiziko.

Objavljeno
14. februar 2016 21.19
Seja senata Univerze v Ljubljani 26.01.2016 [univerze,Univerza v Ljubljani,Ivan Svetlik,seje]
Tina Kristan
Tina Kristan

Ljubljana - Predsednik komisije za študijske zadeve Damjan Kobal je študente po tem, ko so jim odobrili izjemni vpis, »povabil«, da se zahvalijo »usodi s primernim dobrodelnim darom« prav določenemu društvu. Dekan fakultete za matematiko in fiziko Petar Pavešić v tem ne vidi nič spornega.

Komisija za študijske zadeve na matematičnem oddelku fakultete za matematiko in fiziko je lani jeseni, pred začetkom študijskega leta, prejela okoli 40 prošenj za izjemni vpis. Približno deset je bilo oddanih prepozno. »Te bi bile lahko zavrnjene brez obravnavanja. Po mojem posredovanju in priporočilih jih je komisija vseeno vsebinsko pregledala,« je zapisal predsednik komisije doc. dr. Damjan Kobal. Komisija je imela sicer poleg njega le še dva člana.

Koliko od prepozno vloženih prošenj je bilo pozitivno rešenih, se Kobal ne spomni. Priznava pa, da je po odločitvi komisije vsem tem študentom napisal elektronsko sporočilo. Tega nam je tudi posredoval (v celoti ga objavljamo spodaj). V njem študente spomni, da so zamudili rok in jim pove, da so imeli na fakulteti zaradi njihovih »napak in malomarnosti zelo veliko nepotrebnega dela«. Včasih je bila navada, nadaljuje, da so ljudje za ugoden izid dogodkov, »negotovost katerih ni bila posledica njihovih lastnih napak, izrazili 'hvaležnost usodi'. Na primer, ob srečnem povratku iz vojne so postavili kapelico ali posvojili siroto«. Za zaključek je »zamudnike«, le tem je namreč poslal sporočilo, najprej povabil na predavanje Jane Dular, ustanoviteljice humanitarnega društva ELA, in nato še, da naj se zahvalijo »'usodi'« »s primernim dobrodelnim darom« prav temu društvu. Ob tem ne pozabi zapisati, da to počne ob ugodnem izidu njihovega »'negotovega dogodka', ki ni bil posledica zgolj naključja, ampak tudi precej dela in zavzetosti nekaterih«.

Dekan fakultete prof. dr. Petar Pavešić v tem ne vidi nič spornega, še več, po njegovem mnenju je Kobal »ravnal v prid študentom in jim ob tem z besedo in zgledom posredoval določene pozitivne vrednote«. Ali je takšno sporočilo nekoga, ki je zaposlen na naši največji izobraževalni ustanovi, res primerno, smo vprašali tudi ljubljanskega rektorja prof. dr. Ivana Svetlika. Z univerze so nam odgovorili, da naj se za več pojasnil obrnemo na članico. Še enkrat smo poudarili, da od prvega moža univerze ne pričakujemo pojasnil, ampak stališče do primernosti takšne komunikacije, a smo kljub temu ostali brez vsebinskega odgovora.

Vztraja, da je bila vsebina sporočila primerna

Doc. dr. Damjan Kobal, ki mu je mandat predsednika komisije za študijske zadeve na matematičnem oddelku fakultete za matematiko in fiziko potekel prvega oktobra, vztraja, da je bila vsebina njegovega sporočila primerna. Pravi celo, da je bil motiv »vzgojne narave«, saj da je šlo za hudo proceduralno napako omenjenih študentov, katere formalna posledica bi bila izguba statusa. Ob tem se profesor, ki je sam, kot pove, skupaj s kolegi društvu ELA daroval nekaj sto evrov, ni mogel vzdržati kritiziranja študentov, češ da je njihovo ravnanje, ker želijo vzbuditi pozornost javnosti, »nerazumno in neodgovorno«. Pravi, da bodo taka ravnanja študentov »v prihodnje nedvomno prisilila v veliko bolj rigidno upoštevanje pravil«.


Z vsebino sporočila je bil že nekaj časa seznanjen tudi takratni predstojnik oddelka za matematiko prof. dr. Emil Žagar. Kljub temu je bil Kobal spet imenovan v komisijo za študijske zadeve, sicer ne več kot predsednik, ampak kot član. Tudi po mnenju sedanjega dekana prof. dr. Petra Pavešića se je Kobal odločil za najprimernejšo možnost – prošnje je sprejel in »zamudnikom na primeren način povedal, da so naredili napako, da smo jim kljub temu pomagali in da se v normalni družbi dobro vrača z dobrim«. Kobal je študente, je še zapisal dekan, »povabil na edukativno predavanje in jim sugeriral možnost prostovoljne donacije. Predsednik države, estradniki in druge javne osebnosti nas pogosto vabijo k donacijam za točno določen namen ali točno določeno osebo«. Pozabil pa je, da predsednik, estradniki in druge javne osebnosti – te primerjave visokošolski profesorji verjetno ne bodo veseli – v istem sporočilu ne poudarjajo, da smo mi zamudili rok, da smo bili malomarni in da naj se z donacijo zahvalimo usodi, za katero so poskrbeli oni.

***

Profesor sporoča študentom

Spoštovani,

letos ste zamudili regularni rok za vpis. Ker na OM veliko bolj cenimo vsebinska kot formalna vprašanja, smo sicer pozitivnemu reševanju takih problemov naklonjeni. Obenem pa vam želim jasno povedati, da je zara-di takih napak in malomarnosti, kot je bila vaša, ogromno nepotrebnega dela, saj je formalni sistem administriranja študentskega statusa vedno bolj zahteven in zapleten. Včasih je bila navada, da so ljudje za ugoden izid sicer negotovih dogodkov, tudi ko negotovost ni bila posledica nji-hovih lastnih napak, na tak ali drugačen način izrazili 'hvaležnost usodi'. (Npr. ob srečnem povratku iz vojne so postavili kapelico ali posvojili siro-to.) Ob ugodnem izidu 'vašega negotovega dogodka', ki ni bil posledica zgolj naključja, ampak tudi precej dela in zavzetosti nekaterih, vas va-bim, da obiščete predavanje Jane Dular, ustanoviteljice humanitarnega društva ELA, ki bo imela predavanje v soboto, 26. 9. 2015 ob 14:15 v 2.05 na Jadranski 21 v okviru FMF seminarja za učitelje (http:/uc.fmf.uni-lj.si/mi/) in strokovnega srečanja DMFA, ter ob tem s primernim dobrodelnim darom izrazite svojo 'hvaležnost usodi'. (Donacijo lahko opravite tudi prek spletnega naslova: http://www.drustvoela.org/donacije.html)

Lep pozdrav, Damjan Kobal