Vračanje zemljišč nično

Prebivalci Ročevnice zadovoljni, a pričakujejo pritožbo.

Objavljeno
07. april 2017 00.41
bra*Ročevnica
Blaž Račič
Blaž Račič
Tržič – Upravna enota (UE) Laško je v obnovljenem postopku ugotovila, da sta denacionalizacijski odločbi, s katerima so trije denacionalizacijski upravičenci v naravi dobili vrnjenih okoli 850 kvadratnih metrov zemljišča v Ročevnici v tržiški občini, nični.

Kot smo poročali, je občina Tržič leta 1989 sedmim prebivalcem prodala omenjeno zemljišče, vendar ga ni vpisala v zemljiško knjigo, čeprav se je s pogodbo to zavezala narediti. Kasneje je bilo isto zemljišče vrnjeno denacionalizacijskim upravičencem, ki zdaj od kupcev zahtevajo plačilo najemnine oziroma da se umaknejo s parcel, podrejo drvarnice ipd. V teku so tudi izvršilni postopki.

Damir Pintarič, eden od lastnikov spornega zemljišča, je povedal, da so z odločbama zadovoljni, a hkrati pričakujejo, da se bodo denacionalizacijski upravičenci še pritožili, kar bo postopke še zavleklo. Dodal je, da ne ve, kako bosta odločbi vplivali na izvršilne postopke, ki že potekajo.

Za župana Tržiča Boruta Sajovica je odločitev UE Laško dokaz, da je država naredila napako, ko je zemljišče vrnila denacionalizacijskim upravičencem, in da se bo morala zadeva zdaj rešiti na upravni enoti ali na sodišču. Povedal je, da so občinski svetniki na izredni seji pred dnevi odločili, da bo občina vsem lastnikom zemljišč v Ročevnici povrnila pravdne stroške, ki bodo nastali zaradi urejanja tega problema, o morebitnem plačilu stroškov lastnikov zemljišča za nazaj pa se bodo odločili potem, ko bo aktualna odločitev UE Laško postala pravnomočna in bo treba »najti dogovor z ljudmi o tem, kako nesporna bremena poskušati poravnati«.

Na drugi strani kot zastopnik denacionalizacijske upravičenke Ane Butala nastopa Aleš Butala, vrhovni državni tožilec, ki je po Sajovčevih besedah eden najboljših slovenskih pravnikov, zato pričakuje težko pot do končne rešitve. Če nam bo uspelo, bo to dobro znamenje za Tržič, je še dejal župan.