Varnostnik na Brniku spregledal eksplozivno napravo

Po poročanju RTVS je nadzornik, ki se je izdajal za potnika, mimo varnostnika družbe Group 4 neovirano prenesel simulirano eksplozivno napravo.

Objavljeno
23. maj 2019 11.56
Posodobljeno
23. maj 2019 13.21
Nadzornik je šel z navidezno eksplozivno napravo v nahrbtniku neovirano mimo rentgena in osebnega pregleda proti letalu za Frankfurt. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V. U.
V. U.
Agencija za civilno letalstvo je prejšnji teden izvedla nadzor varnostnih postopkov na letališču Brnik, poroča RTV Slovenija. Pri tem varnostnik družbe Group 4, s katero ima lastnik letališča Fraport sklenjeno pogodbo o varovanju, v torbi enega od nadzornikov, ki se je izdajal za potnika, ni odkril navideznega eksplozivnega sredstva.

Najprej so v Fraportu in Agenciji za civilno letalstvo to zanikali, prav tako na letališču, je poročala RTVS. Zatem je sledil preobrat. Direktor agencije Rok Marolt je nadzor potrdil: »V prejšnjem tednu je nadzornik agencije opravil nadzor v podjetju Fraport, kjer smo preverjali, kako podjetje Fraport opravlja interni nadzor nad pogodbenimi partnerji. Zapisnik ima oznako zaupno.«

RTVS neuradno dodaja, da navidezna eksplozivna naprava ni bila odkrita na letu za Frankfurt. Potnik je šel z njo v nahrbtniku neovirano proti letalu, mimo rentgena in osebnega pregleda.

image
FOTO: Leon Vidic/Delo