Vrata vrtca Majer bi morala biti že zaprta

Po inšpekcijskem nadzoru vodstvo Vrtca Otona Župančiča upa na prizanesljivo odločbo. Starši so ogorčeni.

Objavljeno
20. december 2017 09.00
Posodobljeno
20. december 2017 09.00

Črnomelj, Ljubljana – Prostori v vrtčevski enoti Majer v Črnomlju so premajhni, prav tako zunanje otroško igrišče, je ob nedavnem izrednem pregledu objekta ugotovil šolski inšpektor. Za nameček bi vrtec lahko sprejel le dva oddelka malčkov prvega starostnega obdobja, in ne treh. V tem šolskem letu ga obiskuje 31 malčkov prvega starostnega obdobja.

Na vprašanji Dela, kako komentira ugotovitev inšpekcije, da imajo v vrtcu oddelek preveč, in kaj bo občina storila, je črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič odgovorila, da je vrtec vpisan v razvid vse od leta 2000 in da je vse skladno s predpisi. »Če pa v razvidu ne bi bili vpisani trije oddelki, bi morala biti v njem zgolj dva,« je prepričana županja. Toda njene trditve so na trhlih nogah.

Številne nepravilnosti

Šolski inšpektor Alen Kofol je tudi ugotovil, da vrtčevska enota nima urejenih sanitarij za otroke in odrasle in da vsi otroci nimajo na voljo dovolj velikih notranjih igralnih površin. Šolsko ministrstvo je julija letos izdalo občini soglasje, da se tudi Vrtcu Otona Župančiča Črnomelj, katerega sestavni del je enota Majer, uporablja manjša notranja igralna površina, a ne manj od treh kvadratnih metrov na otroka do dveh let starosti, pri čemer ukrep velja do konca avgusta 2019.


Županja Mojca Čemas Stjepanovič je zahtevala izredni inšpekcijski pregled. Foto: Bojan Rajšek/Delo

V enoti Majer so velikost igralne površine upoštevali v dveh oddelkih, v tretjem z 11 otroci pa je igralna površina manjša od treh kvadratnih metrov, kar je v nasprotju z izdanim soglasjem šolskega ministrstva. Da v stavbi, ki ni bila zgrajena za potrebe vrtca delujejo trije vrtčevski oddelki, je poleg tega v nasprotju s pravilnikom o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca, saj bi lahko v njej uredili zgolj dva vrtčevska oddelka. Poleg tega se takšen objekt iz mobilnih enot za potrebe vrtca lahko uporablja začasno največ 20 let. Enota na Majerju pa je presegla dovoljeni čas za tri tedne.

In zdaj nekatere obhaja bojazen, da jo bo inšpektor z odločbo zaprl sredi šolskega leta. Morda pa tega ne bo storil, saj je izredni inšpekcijski pregled zahtevala prav županja Čemas Stjepanovičeva in na šolskem inšpektoratu so se presenetljivo hitro odzvali. Inšpektor Kofol, ki se je pregledal dotrajan vrtec Majer, je ugotovil še, da je zunanje otroško igrišče z vsega 40 kvadratnimi metri premajhno in ni opremljeno s preprostimi, sestavljenimi in kompleksnimi igrali. Skladno s pravilnikom mora igrišče zagotavljati najmanj 15 kvadratnih metrov površine na otroka, kar pomeni, da bi morala imeti enota Majer desetkrat večje igrišče. Inšpektor je še opozoril, da premični rebrasti radiatorji na hodniku in v igralnicah niso bili zavarovani tako, da jih otroci ne bi mogli doseči.


Vrtcu Majer se je iztekla začasna, 20-letna obratovalna doba. Foto: Bojan Rajšek/Delo

»Zrelo za kazensko ovadbo«

Nekateri starši, ki so seznanjeni z nepravilnostmi, so ogorčeni in zahtevajo takojšnje rešitve. »Mi bomo še naprej zahtevali, da vrtec zaprejo in da občina poišče druge primerne prostore. Ta vrtec dela na črno vse od začetka tega meseca in zadeva je zrela tudi za kazensko ovadbo,« je dejal neformalni vodja staršev Darjan Grudnik, ki ga je nedavni zapis na občinski spletni strani povsem spravil iz tira. V njem je navedeno, da je inšpektor pri nadzoru ugotovil, da vrtec na Majerju izpolnjuje osnovne pogoje glede normativov na število in starost otrok v skupini. »To preprosto ni res in gre za čisto zavajanje,« je dejal Grudnik.

Ravnateljica črnomaljskega vrtca Petra Pezdirc Stopar je za Delo povedala, da so manjše napake v vrtcu že odpravili. Glede sanitarij pa še ne vedo, kaj bodo storili, saj gre za večji finančni oziroma gradbeni zalogaj. »Zdaj čakamo na inšpekcijsko odločbo in upamo, da nam oddelka ne bo treba zapreti med šolskim letom, saj bi s tem po nepotrebnem vznemirjali starše otrok,« pravi Stoparjeva.