Vreme se je umirilo, v občini Tržič za okoli 10 milijonov evrov škode

Danes bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije občasno pretežno oblačno.
Fotografija: Prebivalci Jelendola čistijo klet, ki jo je zalila voda. FOTO: Jure Makovec/AFP
Odpri galerijo
Prebivalci Jelendola čistijo klet, ki jo je zalila voda. FOTO: Jure Makovec/AFP

Potem ko je v noči iz nedelje na ponedeljek nekatere dele Slovenije zajelo hudo neurje, se je vreme umirilo. Danes bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije občasno pretežno oblačno, napovedujejo na Arsu. Zjutraj in del dopoldneva bo po nekaterih nižinah megla. Predvsem v severovzhodni Sloveniji bo pihal šibak jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na vzhodu in ob morju do 20 stopinj Celzija.



Bo pa v četrtek v zahodni Sloveniji začelo deževati že dopoldan, popoldne se bo dež širil proti vzhodu. Po napovedih Arsa bo dež v noči na petek že ponehal.

Uničeni so kilometri cest in 20 mostov. FOTO: Jure Makovec/AFP
Uničeni so kilometri cest in 20 mostov. FOTO: Jure Makovec/AFP


Umiritev vremenskih razmer je dobra novica predvsem za območja Koroške, Gorenjske in Primorske, ki jih je neurje najbolj prizadelo. Še posebej hudo je bilo v Tržiču. »Škoda je precejšnja. Moramo počakati, da voda odteče, da bomo videli dejansko razsežnost,« je za STA včeraj dejala direktorica Urada za upravljanje z vodami na Direkciji RS vode Suzana Stražar, ki računa, da bodo prihodnji teden znane bolj točne številne. Najprej se bodo lotili intervencijskih del za vzpostavitev pretočnosti vodotokov, nato se bodo odločali o nadaljnjih sanacijskih ukrepih, ki so po takem dogodku nujni.

Tržiška Bistrica je sicer v Tržiču odnesla številne mostove in dele cest ter po prvih ocenah povzročila za okoli 10 milijonov evrov škode. Poplavila je tudi številne hiše in eno odnesla, danes poroča STA.


 

Na Belci milijonska škoda


Stanje po minuli ujmi pa se izboljšuje tudi na Belci, kjer je v minulem neurju plaz zasul žago in malo hidroelektrarno. Kranjskogorski župan Janez Hrovat je za STA pojasnil, da je voda v potoku Belca že upadla. Evakuirani prebivalci so minulo noč že preživeli doma, začela pa se je tudi s sanacija struge potoka.

Vsi občani, ki so bili evakuirani zaradi plazu, so minulo noč že preživeli doma, je potrdil Hrovat. »Voda je bistveno upadla, tudi boljše vreme je bilo napovedano,« je dodal.

Začeli so tudi s sanacijo potoka Belca. Z dvema večjima strojema čistijo in poglabljajo strugo ter odstranjujejo drevesa. Hrovat verjame, da bodo za silo sanirana struga razmeroma varna in dodaja, da je »občina takoj sprostila sredstva sklada za naravne nesreče«. Na obsežnejše zavarovalne in sanacijske ukrepe v vasi Belca pa bo še treba počakati.

Zgornjega dela Belce z žago in manjšo hidroelektrarno niso uspeli rešiti pred plazom, so pa s hitrim posredovanjem rešili spodnji del. Župan ocenjuje, da je škoda na žagi in elektrarni milijonska. »V okolici žage je precej strojev ostalo pod peskom,« je pojasnil.


Razmere v Podravju se umirjajo


Po močno narasli Dravi se razmere v Podravju umirjajo. Pretok reke se zmanjšuje, vendar v okolici Bukovcev in Stojncev zamaka podtalnica. Za občino Dravograd so danes preklicali sirene zaradi nevarnosti poplav. V okolici Maribora je v torek močnejši veter podiral drevesa in razkrival strehe, gasilci pa so težave uspeli sanirati sproti.

V spodnjem delu Drave se pretok vode zmanjšuje, vendar je v okolici Bukovcev in Stojncev podtalnica poplavila približno 15 hiš. Zamaka spodnja nadstropja hiš, kjer so predvsem garaže in kleti, je za STA pojasnil Drago Murko iz Ptujske izpostave Uprave za zaščito in reševanje.

Sanacija še poteka. Murko je opozoril, da podtalnica potrebuje svoj čas in sanacija traja dlje, kot pri površinskih vodah. Reševanje poplavljenih kleti zna po njegovi oceni trajati okoli 30 dni.

Preberite še:

Komentarji: