Vrhovno sodišče pritrdilo Nataši Pirc Musar

Na RTVS medtem trdijo, da je sodišče sklenilo le, da o tem ne bo vsebinsko odločalo, ker ne gre za pomembno pravno vprašanje.

Objavljeno
23. julij 2016 22.15
Portret Nataša Pirc Musar, Ljubljana, 10.September2014
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Vrhovno sodišče je v sporu med Radiotelevizijo Slovenija (RTVS) in Natašo Pirc Musar zavrnilo zahtevek za revizijo sodbe in sklepa višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je razsodilo, da je imenovanje Pirc Musarjeve za generalno direktorico zavoda leta 2014 bilo zakonito.

Pirc Musarjeva je bila leta 2014 tudi izbrana za generalno direktorico RTVS, a je pozneje programski svet zavoda izbiro razveljavil zaradi napačne sestave svetnikov. Zdaj je po sodni poti pravnomočno sklenjeno, da je bilo imenovanje pravilno in je torej kasnejše imenovanje Marka Fillija na to mesto nezakonito.

Kot je sporočila Pirc Musarjeva, je vrhovno sodišče »predlog za dopustitev revizije zavrnilo, ker nobeno od postavljenih (enajstih) vprašanj RTVS ne izpolnjuje pogojev za dopustitev revizije«.

Pirc Musarjeva sicer ni več pripravljena prevzeti te funkcije, saj je na začetku nove poklicne poti v odvetništvu, ki se ji ne namerava odreči, je sporočila na svoji spletni strani. »Čas, ko sem bila skupaj s svojo ekipo pripravljena popeljati RTV Slovenija na pot nujno potrebnih sprememb, je nepovratno minil,« je še navedla in ocenila, da sta bili ti dve leti za RTVS pretežno čas izgubljenih priložnosti.

Na RTVS zanikajo, da bi vrhovno sodišče pritrdilo Pirc Musarjevi

Na RTVS trdijo, da je sodišče sklenilo le, da ne bo vsebinsko odločalo o tem, ali o generalnem direktorju lahko glasuje programski svetnik, ki ne izpolnjuje pogojev za članstvo v svetu.

»Vrhovno sodišče je sklenilo le, da o tem ne bo vsebinsko odločalo, ker ne gre za pomembno pravno vprašanje, s tem pa tudi ni odločilo o vsebini spora ali celo o generalnem direktorju, kot zdaj zavrnitev predloga za dopustitev revizije skuša prikazati Pirc Musarjeva,« pojasnjujejo na RTVS.

Ob tem so poudarili, da »zavrnitev predloga ne spremeni dejstva, o katerem Nataša Pirc Musar ves čas molči, in sicer da je bil sklep o njenem imenovanju z dne 8. aprila 2014 naknadno odpravljen, s tem pa tudi njegovi pravni učinki«. To je, kot opozarjajo na RTVS, potrdilo več pravnikov in odvetnikov v svojih pravnih mnenjih, s katerimi je bil seznanjen tudi programski svet. Ta odločitev je postala pravnomočna v ločenem sodnem postopku, zadnja odločba višjega delovnega in socialnega sodišča pa tega ni spremenila.

»Tako ostaja dokončno in pravnomočno dejstvo, da Nataša Pirc Musar ni generalna direktorica, prav tako pa mandata generalnega direktorja nima več Marko Filli,« poudarjajo in dodajajo, da RTVS zdaj deluje pod zakonito imenovanim vršilcem dolžnosti generalnega direktorja, imenovanje novega generalnega direktorja pa bo stvar novega razpisnega postopka.