Vročina na zimo, sneženje v maju

Javna razprava o porabi podnebnih evrov odprta še do konca meseca; naravne ujme nas tepejo tudi petkrat na leto, posledice gredo v milijone.
Fotografija: Naravne ujme so bile nekoč dvakrat, zdaj so tudi do petkrat na leto; odpravljanje posledic stane milijone. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Naravne ujme so bile nekoč dvakrat, zdaj so tudi do petkrat na leto; odpravljanje posledic stane milijone. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Po zaključeni javni obravnavi prvega zakona o podnebni politiki v zgodovini Slovenije je do konca meseca še čas za pripombe na predvideno porabo sredstev iz Sklada za podnebne spremembe v 2020. Če naj bi do 2050 postali ogljično nevtralni, bo pomemben vsak evro, ki ga bomo namenili blaženju podnebnih sprememb. V 2020 je zanj predvidenih 184 milijonov evrov.

Večino tega zneska, 114 milijonov evrov, bodo v Sklad po podatkih okoljskega ministrstva (Mop) prenesli iz letošnjega leta; kar pomeni, da je letos ostalo nerealiziranih za več kot sto milijonov evrov projektov, čeprav podnebne in klimatske spremembe niso le »poletne« temperature v novembru ali sneženje v maju. Kažejo se precej bolj brutalno. Eden najbolj v nebo vpijočih dokazov sprememb v Sloveniji je zakon o odpravljanju posledic po naravnih nesrečah, ki so posledica ekstremnih vremenskih dogodkov.



Kot je na nedavnem posvetu o podnebni prihodnosti dejal okoljski minister Simon Zajc, mora država po zakonu program odprave posledic pripraviti, če je škoda višja od 0,3 promila prihodkov državnega proračuna. Če smo v Sloveniji v skladu s tem zakonom nekoč ukrepali največ dvakrat letno, in »potem kakšno leto tudi ne, ker takih dogodkov ni bilo, zdaj določila tega zakona uporabljamo štiri- do petkrat letno.«

Prilivov v Sklad bo v 2020 predvidoma 70 milijonov evrov, od teh bo 34 milijonov namenjenih menjavi starih kurilnih naprav z novimi na lesno biomaso ali s toplotnimi črpalkami, 16,3 milijona evrov pa za sofinanciranje odprave posledic naravnih nesreč.

V 2020 bo menjavi starih kurilnih naprav z novimi na lesno biomaso namenjenih 34 milijonov evrov. FOTO: Jože Pojbič
V 2020 bo menjavi starih kurilnih naprav z novimi na lesno biomaso namenjenih 34 milijonov evrov. FOTO: Jože Pojbič

 

Denar tudi za ureditev območja HE Mokrice


V Krški vasi končujejo nasipe, a poglabljanja Krke pri sotočju s Savo ne morejo zaključiti, dokler ne bo izdano pravnomočno okoljevarstveno soglasje za HE Mokrice. Tako je Krška vas v primeru visokih vod še vedno ogrožena. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
V Krški vasi končujejo nasipe, a poglabljanja Krke pri sotočju s Savo ne morejo zaključiti, dokler ne bo izdano pravnomočno okoljevarstveno soglasje za HE Mokrice. Tako je Krška vas v primeru visokih vod še vedno ogrožena. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda


Od omenjenih, v Sklad prenesenih 114 milijonov evrov iz letošnjega leta, bo dobrih 17 milijonov evrov namenjenih integralnemu projektu Life, po deset milijonov tudi  subvencijam v začetne investicije za prehod v nizkoogljično, krožno in podnebno odporno gospodarstvo in nakupu vozil za prevoz potnikov; za gradnjo infrastrukture za kolesarje in pešce bo prenesenih 7,6 milijona evrov, tri milijone je »rezerviranih« za trajnostno leseno gradnjo, prav toliko za raziskave, razvoj in inovacije na področju podnebnih sprememb …

Za sofinanciranje nevladnih organizacij bosta prenesena dva milijona evrov. Do pet milijonov evrov načrtujejo v Sklad prenesti tudi za infrastrukturno ureditev območja bodoče hidroelektrarne Mokrice. Vlada je investicijski program infrastrukturnih posegov potrdila že v 2018. Ukrep je sicer namenjen le manjšemu delu financiranja izgradnje vseh ureditev na območju HE Mokrice, tudi v 2020 pa bo odvisen od okoljevarstvenega soglasja. Postopek že več kot pol leta stoji zaradi razveljavitve soglasja, ki ga je društvo za preučevanje rib doseglo na upravnem sodišču ….


FOTO: Delo
FOTO: Delo


Do prihrankov s pomočjo Eko sklada


Največ denarja je bilo v zadnjih desetih letih za blaženje podnebnih sprememb izplačanih na podlagi razpisov Eko sklada. Od razpisanih 315 milijonov evrov je Eko sklad podpisal okrog 230 milijonov evrov kreditih pogodb, večinoma z občani.

...
...

 
Tudi v 2018 so bili krediti Eko sklada prednostno namenjeni obvladovanju in blaženju podnebnih sprememb s spodbujanjem ukrepov učinkovite rabe energije in OVE. V te namene so podpisali za 32 milijonov evrov kreditnih pogodb, manjši delež so  jih namenili varstvu voda in gospodarjenju z odpadki. Krediti in nepovratna sredstva, namenjena »podnebnim naložbam«, so skupaj z učinkom delovanja mreže Ensvet v 2018 po podatkih Eko sklada prinesli 70.648 ton letnega prihranka CO2 in dobrih 232 gigavatnih ur prihranka energije. To je 1,5-krat več energije, kot je v povprečju na leto proizvede brežiška hidroelektrarna.
 

Najmanj okoljskih kreditov v Zasavju


V letu 2018 je Eko sklad odobril 2428 kreditov v vrednosti 42,2 milijona evrov, podpisal pa 1.881 kreditnih pogodb v skupnem znesku 32,9 milijona evrov, od tega 77 odstotkov z občani. Petino pogodb so sklenili za naložbe v Osrednjeslovenski regiji, najmanj, še ne dva odstotka, v Zasavju. Skoraj 90 odstotkov vseh kreditov so prosilci porabili za ukrepe učinkovite rabe energije.

Promet je edini sektor, v katerem so se emisije med 2005 in 2017 povečale. FOTO: Jure Eržen/delo
Promet je edini sektor, v katerem so se emisije med 2005 in 2017 povečale. FOTO: Jure Eržen/delo

 
Promet je v 2017 po podatkih iz programa porabe sredstgev Sklada za podnebne spremembe še vedno predstavljal daleč največji vir emisij toplogrednih plinov, kar 51-odstoten. To je tudi edini sektor, v katerem so se emisije med 2005 in 2017 povečale, in sicer za več kot četrtino. Zato bo treba v Sloveniji v 2020 še naprej vlagati v kolesarsko infrastrukturo, med drugim tudi v skupne površine za pešce, razvijati trg alternativnih goriv in vlagati v sofinanciranje električnih polnilnic za občane.
 
...
...

Komentarji: