Nevihte in nalivi zajeli Slovenijo (FOTO)

Večji del države so zajele nevihte z močnim vetrom in dežjem.
Fotografija: Neurja so zajela dele Slovenije, nemirno pa bo tudi ponoči. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Neurja so zajela dele Slovenije, nemirno pa bo tudi ponoči. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Slovenijo so zajele močne padavine z vetrom, ponekod je tudi zagrmelo. Močnejša neurja so nekaj škode povzročila predvsem v Ljubljani in okolici ter na jugovzhodu države. V Ljubljani so okoli 15. ure močnejši sunki vetra podrli več dreves, ki so padli in poškodovali več vozil, veter je razkrival tudi strehe. Več podrtih dreves je okoli 16. ure oviralo promet tudi na cesti Novo mesto-Metlika in v občini Dolenjske Toplice. Veter je lomil veje in podiral drevesa tudi v Celju in Rogaški Slatini. Na murskosoboškem koncu so imeli več težav z meteorno vodo, zalilo je nakupovalni center v Ljutomeru in nekaj objektov v Dražencih v občini Hajdina in naselju Zagojiči v občini Gorišnica.

​Tudi ponoči bodo še nastajale nevihte. Kot opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso), bodo možni močnejši nalivi in sunki vetra. 

Kako hitro se lahko vreme spremeni, je razvidno iz spodnje slike, ki jo je objavil Arso:



Medtem pa predvsem za nižine Primorske še vedno velja opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve. Na Arsu opozarjajo, da bo ta danes in tudi v prihodnjih dneh še velika, zaradi česar nekoliko previdnosti ne bo odveč. Na Primorskem bo sicer pihala šibka burja, drugod v notranjosti vzhodni do severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature so se danes povzpele od 27 do 30, na Primorskem od 32 do 36 stopinj Celzija.

Jutri bo na Primorskem sončno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne padavine, predvsem popoldne tudi nevihte. Na Primorskem bo še pihala večinoma šibka burja, drugod šibek vzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, na Primorskem do 25, najvišje dnevne od 27 do 31, na Primorskem od 32 do 36 stopinj Celzija.

Tudi konec tedna bo lepo in vroče, pravijo vremenoslovci. V soboto in nedeljo bo sončno, predvsem v hribih bodo popoldne nastale posamezne nevihte. Še bo pihal veter vzhodnih smeri, na Primorskem večinoma šibka burja.

Lokalno so možna neurja. FOTO: Arso
Lokalno so možna neurja. FOTO: Arso


Neurja včeraj povzročila kar nekaj škode


Gasilci so imeli včeraj popoldne in v noči s srede na četrtek kar nekaj dela zaradi neurij, ki so zajela nekatere predele Slovenije.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) je nekaj minut po 18. uri strela udarila v dimnik stanovanjske hiše v Smledniku, dobro uro in pol kasneje pa je območje Dobrunj, Sostra, Podmolnika in Sadinje vasi v občini Ljubljana zajelo neurje z močnim vetrom. 

Proti polnoči je postalo pestro na območju Maribora, močen veter je odkrival strehe, podiral drevesa in poškodoval električno napeljavo. 

Neurje na Dolenjskem FOTO: Dolenjskanews
Neurje na Dolenjskem FOTO: Dolenjskanews


Niti na Dolenjskem niso imeli ravno mirne noči. V Novem mestu je drevo oviralo promet na Jurčičevi ulici, meteorna voda pa je v Ulici talcev ogrožala stanovanjski objekt. Na srečo se je voda umaknila sama in pomoč gasilcev ni bila potrebna. So pa gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel še pozno v noč odstranjevali podrta drevesa in sanirali nekaj streh odkritih hiš.

 

Še bolj burno je bilo na območju Ptuja. V streho stanovanjske hiše je udarila strela in polomila strešnike, v občini Vuzenica pa je zagorelo gospodarsko poslopje. Požar, ki ga je najverjetneje zanetila strela, so pogasili gasilci PGD Vuzenica in PGD Muta. Poškodovanih na srečo ni bilo.

Neurje na Dolenjskem FOTO: Dolenjskanews
Neurje na Dolenjskem FOTO: Dolenjskanews


Huda vročina lahko škoduje zdravju


Vročina najbolj prizadene starejše in otroke, bolnike s srčno-žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetike, bolnike z obolenji ledvic, bolnike z duševnimi motnjami ter nepokretne. Bolj ogroženi so tudi ljudje s socialno-ekonomskimi težavami ter tisti, ki so dodatno izpostavljeni nekaterim dejavnikom iz okolja, med drugim delavci, ki delajo na prostem, in prebivalci mest, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave, na primer kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico ali vročinsko kap.

Naštete težave je po navedbah NIJZ mogoče preprečiti z umikom v senco ali v hladnejše prostore.



Poleg tega na NIJZ ljudem še svetujejo, naj telesne dejavnosti na prostem omejijo na jutranje in večerne ure, uživajo lažje prebavljivo hrano v manjših obrokih ter dovolj tekočine.

Opominjajo tudi, da v vročini živih bitij nikoli ne smemo puščati v parkiranem avtomobilu, prav tako na vestno uporabo zaščite pred soncem.

Komentarji: