Škoda neurja v Črnomlju bo presegla prvotne ocene (FOTO)

Zavarovalnice po petkovem neurju zbirajo prijave škod. Premier Miro Cerar je obljubil pomoč.

Objavljeno
11. junij 2018 06.50
Posodobljeno
11. junij 2018 22.11
Razkritih je bilo od 400 do 500 hiš. FOTO: Simona Fajfar
A. I., A. V., Ma. F., STA
A. I., A. V., Ma. F., STA
Črnomelj – Po petkovem neurju s točo, ki je najhuje prizadela občino Črnomelj, se bosta nadaljevala odstranjevanje posledic in ocena škode. Toča je poškodovala tudi streho vrtca v enoti Čardak in Loka, zato so starše zaprosili, naj otroci prihodnje dni oziroma do sanacije poškodovanega vrtca ostanejo doma, če imajo možnost varstva kje drugje. Za preostale otroke bodo začasno uredili novi del vrtca in del otrok začasno nastanili drugje.

Starši so prošnji ustregli. V vrtec so poslali le malo manj kot 50 od 130 otrok, ki so jih tam začasno razporedili v novi del objekta, telovadnico in zbornico.

Po petkovem neurju so zavarovalnice na teren poslale okrepljene ekipe cenilcev, ki popisujejo nastalo škodo. Prve grobe ocene škode pričakujejo v prihodnjih dneh. V Zavarovalnici Sava so takoj po neurju aktivirali vse razpoložljive sodelavce, danes pa še dodatne cenilce iz ostalih organizacijskih enot, ki so, kjer je to mogoče, začeli popisovati škodo, so povedali v Zavarovalnici Sava.

Podobno so okrepljene ekipe na teren konec tedna poslali tudi v Zavarovalnici Triglav in Adriatic Slovenici. V Črnomlju, ki je bilo najbolj prizadeto, Zavarovalnica Triglav postavlja mobilno cenilno enoto, v poslovalnici Adriatic Slovenica v Črnomlju so podaljšali delovni čas, so sporočili iz obeh družb.

V vseh zavarovalnicah so opozorili, da ljudje lahko škodo prijavijo v poslovalnici, prek spleta, telefona ali svojega zavarovalnega zastopnika. Izpostavili so še, da s prijavo škode ni treba hiteti. Zavarovalnice škode iz naravnih nesreč obravnavajo prednostno.
 

Škode po prvih ocenah za deset milijonov evrov


Prvih ocen škod iz petkovega neurja še ni, kaže pa, da bo ta zelo visoka, so navedli v Adriatic Slovenici. V Triglavu načrtujejo, da bodo prve ocene znane v prihodnjih dneh, v Zavarovalnici Sava jih pričakujejo do konca tedna.

Škoda na infrastrukturi, v gospodarstvu, kmetijstvu in na zasebnih objektih v črnomaljski občini naj bi po prvih ocenah županje Mojce Čemas Stjepanovič dosegla deset milijonov evrov. Za torek je županja sklicala izredno sejo črnomaljskih svetnikov. Ob tem je že povedala, da občina stroškov sanacije ne bo zmogla poplačati in da med drugim računajo na državno pomoč.image
”Bilo je kot bombardiranje,” pravijo domačini. FOTO: Simona Fajfar


Slovenska karitas zbira sredstva za pomoč
Slovenska karitas zbira sredstva za pomoč prizadetim v toči v petkovem neurju v Beli krajini. Za prvo pomoč je Slovenska karitas že namenila deset tisoč evrov. Zbrana sredstva v akciji bodo namenjena socialno ogroženim gospodinjstvom predvsem pri pokritju stroškov nakupa strešnikov, ureditvi streh, ki so bila pokrita z salonitno kritino in drugo kritino ter menjavi poškodovanih stekel. Prošnje za pomoč je mogoče oddati na Župnijsko karitas Črnomelj in Škofijsko karitas Novo mesto, ki bosta v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi koordinirali pomoč.
 
Svoj dar lahko prispevate:
Slovenska karitas   
Kristanova ulica 1         
TRR (Nlb): SI56 0214 0001 5556 761      
Sklic: SI00 201  
Namen: NEURJE 2018
 
Pomagate lahko tudi s SMS-sporočilom KARITAS na 1919, s katerim boste prispevali en evro za strešnik. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, A1, Telemacha in T-2.

 

V vrtec le, če ni druge možnosti


Namestnica ravnateljice črnomaljskega Vrtca Otona Župančiča Irena Veselič Kos je v soboto dejala, da je vrtec v slabem stanju. Zaradi poškodovane strehe zamaka in voda na več mestih teče v igralnice. Obstaja tudi nevarnost kratkega stika in odpadanja ometa. Tla v igralnicah so mokra, potrebna bo menjava strehe in sanacija stropov ter električne napeljave, je opozorila dan po neurju.

V Črnomlju tudi mobilna cenilna enota
Zavarovalnica Triglav bo po neurju s točo, ki se je pretekli teden razbesnelo nad vzhodnim delom države, v Črnomlju postavila mobilno cenilno enoto. Namenjena je za ogled in cenitev avtomobilskih škod v primeru masovnih škodnih dogodkov. Za obisk omenjene mobilne poslovalnice naj zavarovanci čim prej pokličejo dežurni brezplačni številki 080 555 555 ali 080 2864. V Zavarovalnici Triglav sicer o višini in obsegu škode (še) ne morejo govoriti. Prve ocene bodo znane v prihodnjih dneh.


Drugi črnomaljski otroški vrtec Loka, ki jo je odnesel z manj poškodbami, naj bi normalno obratoval. Sicer pa tudi tam starše prosijo, naj otroke v vrtec pošljejo le, če nimajo druge možnosti varstva, je še dejala Veselič Kosova.

image
Razkritih je bilo od 400 do 500 hiš. FOTO: Simona Fajfar

 

Občina stroškov sanacije ne bo zmogla


Petkova toča je poškodovala tudi streho črnomaljske osnovne šole, kar pa naj ne bi okrnilo ponedeljkovega pouka, je povedala črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič. Škoda v vsej črnomaljski občini naj bi po njenih prvih, grobih in nepopolnih ocenah dosegla tri milijone evrov. Za torek pa je že sklicala izredno sejo črnomaljskih svetnikov. Dodala je še, da občina sama stroškov sanacije ne bo zmogla in da med drugim upajo na državno pomoč.

image
Toča je bila velika kot pomaranča. FOTO: Bralec Damjan


Vrtec Čardak si je v soboto ogledal tudi predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar in obljubil pomoč. Povedal je, da bo treba v primeru tega vrtca in osnovne šole takoj ukrepati, saj otroci ne smejo ostati brez varstva in šole.

Vremenski pogoji za debelo točo
Pretekli petek je zlasti okolico Črnomlja prizadelo neurje z zelo veliko točo. Takšna toča je za naše kraje na srečo zelo redka, občasno pa se zgodi, da se vremenski dejavniki, potrebni za debelo točo, poklopijo, kakor se je to v petek popoldne zgodilo nad Belo krajino, pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje.

Za tako debelo točo mora biti v nevihti prisoten močan vzgornik, saj na zrno toče deluje sila težnosti, ki vleče zrno proti tlem. Zrno toče se najhitreje debeli, če je sila vzgornika približno enaka sili težnosti. V tem primeru zrno toče skorajda miruje v oblaku, obenem pa se v njo z veliko hitrostjo zaletavajo podhlajene kapljice in ostala drobnejša zrna toče, ki se sprimejo v večje zrno.

Pomembna je tudi količina vode v oblaku. Bolj vodnati oblaki lahko nosijo večja zrna toče. V močnih nevihtah je vzgornik običajno ločen od vzdolnika, zato lahko zrno toče večkrat zakroži po oblaku, dokler ni dovolj debelo, da pade proti tlom. Pri takšnih zrnih lahko najdemo izrazite kolobarje, ki so posledica potovanja toče navzdol in navzgor.

Zaradi kvadratnega zakona upora je hitrost toče povezana z njeno maso in obliko. Debelejša kot je toča, hitreje pada. Končna hitrost osem centimetrov debele toče, ki je padala v Črnomlju in okolici, je približno 150 km/h.


Črnomaljskim gasilcem so že v petek priskočili na pomoč kolegi iz Metlike, delavci Cestnega podjetja Novo mesto in Elektra Ljubljana, v soboto in nedeljo pa tudi enote z drugih območij.

image
Konec tedna so pokrivali vse hiše, kar po vrsti. FOTO: Simona Fajfar