Vrtnine in sadje varni za uporabo, tudi mivka v vrtcu ni nevarna

Prebivalce pozivajo, naj zavržejo s sajami onesnažene pridelke, če jih še niso.
Fotografija: Ožgani deli, ki so ob požaru v Fragmatu padali v Begunjah pri Cerknici. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Ožgani deli, ki so ob požaru v Fragmatu padali v Begunjah pri Cerknici. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Znani so rezultati analize mivke, odvzete v vrtcu Martina Krpana v Cerknici, ter rezultati analiz vzorcev solat, ki so jih po požaru v objektu fragmat odvzeli v Cerknici in Begunjah. Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so danes sporočili, da preskušani parametri ustrezajo veljavnim standardom, mivka v vrtcu Martina Krpana v Cerknici pa v ničemer ne predstavlja tveganja za zdravje otrok. 

»Večina preskušanih parametrov je pod mejo določanja analizne metode, zaznane pa so zelo nizke vsebnosti nekaterih polibromiranih difeniletrov, ki so tudi sicer (vse)prisotni v okolju. Na podlagi hitre ocene tveganja zaključujemo, da njihova prisotnost ne predstavlja tveganja za zdravje otrok pri kratkotrajni (akutni) ali dolgotrajni (kronični) izpostavljenosti,« so zapisali pri NIJZ.

Glede vrtnin in sadja so ponovno poudarili, da morajo prebivalci upoštevati njihova priporočila in tiste pridelke, ki so vodni onesnaženi s sajami, zavreči, če jih še niso. Pri teh je namreč pričakovati prisotnost zdravju nevarnih snovi.

Zagorelo je sredi junija. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Zagorelo je sredi junija. FOTO: Voranc Vogel/Delo


»Na NIJZ smo zaradi spremljanja imisij onesnaževal naročili odvzem vzorcev solate, ki sicer niso bili vidno onesnaženi (t. i. indikatorskih vzorcev solate). Zaradi velike površine listov je solata primerna rastlina za oceno usedanja onesnažil na vrtnine. Večina parametrov je bila pod mejo določanja analizne metode in bi v primeru ocenjevanja varnosti ugotovili skladnost z obstoječimi zakonskimi mejnimi vrednostmi. V vzorcu, odvzetem bližje izvora požara, je bila zaznana prisotnost dioksinov in dioksinom podobnih PCB, pri obeh pa prisotnost polibromiranih difeniletrov.«

Ugotovljene vsebnosti so nizke, v primeru dioksinov in dioksinom podobnih PCB manjše od mejnih vrednosti, ki veljajo za otroško hrano, v primeru bromiranih difeniletrov je izračunana morebitna izpostavljenost nižja od referenčnih varnih odmerkov, so dodali.


Analize vode pokazale, da ni nevarnosti


Požar je v obratu proizvajalca izolacijskih materialov in embalaže Fragmat v industrijski coni Podskrajnik pri Cerknici izbruhnil 13. junija zvečer. Zagorelo je na mlinu za repromaterial, požar pa je izbruhnil na glavnem stroju, ki proizvaja izolacijske plošče stirodur. Posredovalo je več kot 300 gasilcev, požar pa je praktično v celoti uničil objekt.

Občina Cerknica je dan po požaru preventivno zaprla vzgojno-izobraževalne ustanove, prebivalce pa so pozvali, naj ne odpirajo oken ter ne uživajo zelenjave z vrtov oz. jo pred zaužitjem temeljito operejo. Za širšo okolico je bilo oklicano tudi preventivno prekuhavanje vode, omejili so pašo in košnjo trave na širšem območju požara. Kasneje je analiza vode pokazala, da nevarnosti ni, prav tako ni bilo zaznanih nevarnih snovi v zraku.

Preberite še:

Komentarji: