Vse o volilnem kongresu Desusa

Zbrali smo prispevke o volilnem kongresu stranke Desus, ki še vedno odmeva.

Objavljeno
20. januar 2020 07.30
Posodobljeno
20. januar 2020 08.32
Aleksandra Pivec je postala predsednica Desusa 15 mesecev za tem, ko je postala ministrica za kmetijstvo. Karl Erjavec se poslavlja po 15 letih. FOTO: Leon Vidic/Delo
N. D.
N. D.
Za nami je politično pester teden. Pred soboto se je napetost stopnjevala, saj je bilo jasno, da bo rezultat na volilnem kongresu stranke Desus imel posledice za koalicijo ne glede na rezultat. Mi smo glavna akterja, ki sta se potegovala za predsedniški stolček, soočili v intervjuju. Odgovarjala sta na vprašanja glede prihodnosti stranke, zanimalo pa nas je tudi, kaj bosta storila, če na kongresu ne bosta izvoljena. Aleksandra Pivec je dejala, da ne povezuje kongresa oziroma vodenja stranke z opravljanjem funkcije ministrice, medtem ko je Karl Erjavec dejal: »To je hipotetično vprašanje in nanj ne bom odgovoril. Član stranke Desus bom do konca.«

Celotno soočenje med akterjema najdete v prispevku Karl Erjavec in Aleksandra Pivec proti zlitju strank, manj enotno glede resornega ministrstva

V soboto je šlo zares. Že ob prihodu je bilo jasno, da Erjavec ni ravno dobre volje, saj ni hotel dati izjave za medije, na hitro je dejal le, da pričakuje zmago. Pivčeva je bila bolj zgovorna in je prav tako računala na zmago.Na začetku je prvo bitko dobil Erjavec, saj delegati niso podprli želje tabora Pivčeve, da bi glasovanje nadzoroval notar. Nato pa je padla pomembna odločitev: volitve bodo potekale v dveh krogih, če nihče od kandidatov v prvem ne bo dobil več kot 50 odstotkov glasov delegatov. Začelo se je dolgotrajno čakanje na začetek glasovanja, večinsko mnenje pa je bilo, da bodo glasovi enakomerno razdeljeni med dva glavna kandidata (tretji kandidat je bil Borut Stražišar, a ta ni predstavljal resne grožnje favoriziranima kandidatoma). Ko so glasove vendarle prešteli, je sledilo presenečenje. Pivčeva je dobila 143 glasov, Erjavec pa le 80, kar je pomenilo, da se poslavlja s položaja predsednika stranke. Dodatno je pri tem napovedal, da bo odstopil kot obrambni minister.

​Kaj vse se je dogajalo na kongresu, lahko preberete v novici Erjavec poražen in napoveduje odstop kot minister, Pivčeva prepričljivo slavi​.

image
Aleksandra Pivec je postala nova predsednica stranke Desus. FOTO: Leon Vidic/Delo


In kaj zdaj? Desus in manjšinska koalicija bosta morala pri imenovanju novega obrambnega ministra strniti vrste. Še vedno je vprašanje, kako bo v prihodnje ravnal samosvoj poslanec Robert Polnar, ki se kongresa sploh ni udeležil in zato ni podal vsebinske razlage, kar bolj kot enotnost skrbi tudi Pivčevo. Bolj kot razkol Aleksandro Pivec skrbi samosvoj poslanec.


​Utrinke s kongresa si lahko ogledate v zgornji fotogaleriji. 


Kaj vse to pomeni za koalicijo? Predsednik vlade Marjan Šarec je v intervjuju za Delo dejal, da posebnih razlogov za srečanje vrha koalicije po sobotnem volilnem kongresu Desusa pravzaprav ni. »Treba je dati času čas, vsak mora zadeve najprej pri sebi premisliti, potem pa se bomo sestali. Pravzaprav se po mojem mnenju nimamo kaj dosti pogovarjati – glavno vprašanje je tako ali tako, ali smo pripravljeni iti skupaj naprej. Mislim, da smo,« je povedal Šarec. 

image
Karl Erjavec in Aleksandra Pivec FOTO: Leon Vidic/Delo


​Jasno pa je, da se z odhodom Erjavca premier krepi. Kot je v komentarju zapisala novinarka Suzana Kos, se je Šarec znebil edinega političnega dolgoprogaša v svoji vladi. Da je v politiki Pivčeva manj izkušena od svojega predhodnika, je jasno. Kako spretno bo znala krmariti novinka v politiki med različnimi interesi in centri moči ter kakšnega strateškega razmisleka je sposobna, za zdaj ni mogoče oceniti. Zdi se, da je koalicija zdaj odvisna predvsem od SMC, volje njenega nepredvidljivega šefa Zdravka Počivalška in njenih desetih poslancev.