Vse več ponarejanja tujih listin o izobraževanju

Na ministrstvu so sprejeli dodatne ukrepe za preprečevanje zlorab v uradnih postopkih.

Objavljeno
15. april 2019 10.30
Posodobljeno
15. april 2019 11.03
Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pri tem zaznavajo porast poskusov goljufij in ponarejenih listin. FOTO: Jure Eržen/Delo
S. S.
S. S.
Dotok tuje delovne sile in drugih imetnikov tujih listin o izobraževanju na slovenski trg dela je vse večji, kar posledično vpliva tudi na število vlog za vrednotenje izobraževanja, ki se povečuje. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pri tem zaznavajo porast poskusov goljufij in ponarejenih listin. Prav tako, kot so sporočili, opažajo še neobičajne prakse in poti izvajanja izobraževanja ter nepregledne informacije o zagotavljanju kakovosti izobraževanja.

»Navedena dejstva vzbujajo dvom o kakovosti pridobljenega izobraževanja in o usposobljenosti imetnikov listin, zato je za vse vpletene še toliko bolj pomembno, da so postopki vodeni strokovno, resno in podrobno,« so poudarili na ministrstvu.

Posledično so sprejeli dodatne ukrepe za preprečevanje zlorab v uradnih postopkih, a s tem se podaljšajo postopki vrednotenja izobraževanja, pri čemer so kakršnikoli pritiski na zaposlene, ki vodijo postopke, nedopustni in potencialno škodljivi. »Menimo, da je v interesu Slovenije in s tem tudi delodajalcev, da na trg dela vstopajo osebe, ki imajo ustrezno izobrazbo ter ustrezno formalno izkazana znanja in veščine za opravljanje dela na področju, kjer jih delodajalci zaposlujejo. Vsak sum poskusa goljufije oziroma uporabe ponarejene listine v postopku vrednotenja izobraževanja ministrstvo po uradni dolžnosti preda policiji.

Na problematiko ponarejenih listin o izobraževanju smo v preteklosti opozorili tudi tuje pristojne organe. Odločitev glede stopnjevanja ukrepov proti državi, od koder izvirajo ponarejene listine, bo sprejeta po posvetovanju z vsemi pristojnimi organi, so še pojasnili.