Vsi svetniki ne ubogajo Šrota

Celjski župan razočaran nad SMC in Desusom, ki nista podprla proračuna.

Objavljeno
08. april 2016 15.42
Brane Piano
Brane Piano
Celje − Doslej z mestnimi političnimi strankami usklajeno vladanje celjskega župana Bojana Šrota včasih sproži njegov nepričakovani odziv. Ta teden je Šrot novinarjem pojasnil, kako si razlaga ravnanje mestnih svetnikov, ki so pred dvema tednoma nasprotovali sprejetju proračuna za leto 2016. V mestni SMC odgovarjajo, da bi se že lahko sprijaznil z opozicijo.

Mestni svet je z večino 22 glasov neformalne županove koalicije in desetimi glasovi proti sicer sprejel letošnji proračun, ki predvideva 51,3 milijona evrov prihodkov, 2,6 milijona evrov več odhodkov in ustrezno zadolževanje. Šrota, ki je na seji obrazložil proračun, med glasovanjem ni bilo več v dvorani, zato nasprotovanje komentira dva tedna po sprejetju proračuna.

»Bil sem razočaran, da sta dve svetniški skupini v celoti zavrnili proračun, čeprav smo upoštevali vse njihove pripombe, le zneske smo znižali,« je dejal in dodal, da nasprotovanje pripisuje dejstvu, da »je precej mestnih svetnikov novih«.

Večino glasov proti so prispevali svetniki iz vrst SMC in Desusa. Gregor Gregorin, vodja svetniške skupine SMC, pravi, da to ne drži. »Med prvim in drugim branjem smo podrobno predlagali spremembe in prerazporeditve postavk proračuna, teh je bilo za 250.000 evrov, obenem pa klestenje proračuna za nepotrebne stroške v višini 1,26 milijona evrov. Od tega je bilo upoštevano le za okoli 40.000 evrov prerazporeditev, kar nikakor ni samo delno znižanje postavk. Predlagali smo torej zmanjšanje proračuna in s tem novega zadolževanja za milijon evrov, saj je Celje zadolženo že za 18 milijonov evrov,« pravi Gregorin.

Med postavkami oziroma predlogi SMC za črtanje iz proračuna, ki niso bili upoštevani, največji del obsegajo nakupi poslovnih stavb v mestu, kjer ima občina že zdaj veliko praznih poslovnih prostorov. Gregorinu se najbolj sporno zdi zdaj sprejeto znižanje postavk za neposredno podporo celjskega gospodarstva.

Za povečanje podpor gospodarstvu se je zavzemal tudi svetnik Peter Pišek iz SLS, nekdanje stranke župana Šrota, ki je vodil izdelavo leta 2014 sprejete strategije razvoja gospodarstva v MO Celje ter lani dočakal, da je proti koncu leta občina prvič za pomoč gospodarstvu razdelila 300.000 evrov. Letošnji proračun za gospodarstvo namenja le še 220.000 evrov in Pišek, ki je sicer glasoval za sprejetje proračuna, pravi, da je pričakoval povečanje subvencij na vsaj 600.000 evrov. »Upam, da bo občina ob morebitnem rebalansu proračuna povečanje namenila prav podpori gospodarstva in infrastrukturi, saj je od tega odvisen razvoj, od njega pa tudi proračunski prihodki,« pravi Pišek.