Vsi vzorci perutnine negativni na ptičjo gripo

V Sloveniji se virus za zdaj ne širi, na območju Hrvaške prepovedali rejo perutnine na odprtem.

Objavljeno
16. januar 2017 16.25
uho*Race
M. P. V., D. V.
M. P. V., D. V.
Veterinarsko higienska služba Nacionalnega veterinarskega inštituta je v obdobju med 12. in 14. januarjem prevzela deset poginulih prostoživečih ptic in perutnine. Vsem so bili odvzeti vzorci za nadaljnjo analizo na prisotnost virusa aviarne influence (AI).

Nacionalni veterinarski inštitut je doslej analiziral deset osebkov perutnine. Pri vseh so bili rezultati negativni.

V preiskavo je inštitut doslej dobil tudi 59 poginulih prostoživečih ptic. Pri 48 živalih je preiskavo zaključil, pri 11 ta še poteka. Od potrditve virusa ptičje gripe H5N8 pri labodu grbcu s Pragerskega 10. januarja ni bilo novih primerov ptičje gripe pri prostoživečih pticah.

V Evropi so doslej AI potrdili v 25 državah, nazadnje včeraj v Črni Gori in Španiji. V obeh državah so ptičjo gripo ugotovili pri prostoživečih pticah. Število izbruhov bolezni pri perutnini se je povzpelo na 524, pri prostoživečih pticah na 419, 12 primerov pa so zabeležili pri pticah v ujetništvu.

Na Hrvaškem vse več strahu zaradi ptičje gripe

Med rejce perutnine na Hrvaškem se naseljuje vse več strahu zaradi ptičje gripe. Konec lanskega leta so odkrili prve okužbe v virovitiško-podravski županiji, potem pa se je virus razširil.

Hrvaški minister za kmetijstvo Tomislav Tolušić je danes na celotnem območju naše južne sosede zaradi ptičje gripe prepovedal rejo perutnine na odprtem. Tolušić je bil po poročanju STA na kmetiji blizu Zagreba, na kateri so morali uničiti približno tisoč kokoši in rac, da bi preprečili širitev ptičje gripe na tem območju.

Na območju blizu Zagreba, na katerem so ugotovili, da je perutnina okužena s patogenim virusom H5N8, so preverili še več deset drugih kmetij. Na nekaterih bodo morali odstraniti še približno 1500 okuženih živali. Uničili bodo tudi jajca na kmetijah, na katerih je okužena perutnina. Iz hrvaškega kmetijskega ministrstva so rejcem perutnine sporočili, da jim bodo škodo povrnili najkasneje v roku enega meseca. Minister Tolušič je dejal, da so virus ptičje gripe na Hrvaško prinesle divje ptice med migracijami, poudaril pa je še, da ni nevaren za zdravje ljudi.