Vsi zdravniki od 1. junija dosledno po modri knjigi standardov in normativov

»Ta vlada je prišla z zgodbo o rešitvi zdravstva, zato pričakujemo, da bo to tudi storila,« je dejal predsednik Fidesa Kuštrin. 
Fotografija: »Ta vlada je prišla z zgodbo o rešitvi zdravstva, zato pričakujemo, da bo to tudi storila,« je dejal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
»Ta vlada je prišla z zgodbo o rešitvi zdravstva, zato pričakujemo, da bo to tudi storila,« je dejal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. FOTO: Leon Vidic/Delo

Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides je na današnji seji odločil, da bodo vsi zdravniki in zobozdravniki od 1. junija delali dosledno po modri knjigi standardov in normativov, je pojasnil predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Dodal je, da bo Fides tudi vztrajal pri »absolutni« izločitvi zdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju.

Kuštrin je po seji Fidesovega glavnega odbora v izjavi za medije poudaril, da je modra knjiga standardov in normativov kot del kolektivne pogodbe zdravniška pravica, od katere v sindikatu ne nameravajo odstopiti. Ocenil je, da imata vlada in ministrstvo za zdravje do 1. junija dovolj časa, da ukrepata in uveljavita ustrezne rešitve.



Na novinarsko vprašanje, kaj bo dosledno spoštovanje standardov in normativov pomenilo za zdravnike in bolnike, je odgovoril, da bodo lahko zdravniki po 1. juniju delali v skladu s Hipokratovo zavezo, torej »zbrano, odgovorno in strokovno«. Prepričan je, da bodo zaradi tega zadovoljni tudi bolniki, poleg tega pa ne bo prihajalo do novih odpovedi zaposlitev.

Ob tem je poudaril, da v sindikatu od novega zdravstvenega ministra Aleša Šabedra pričakujejo takojšnje ukrepanje v zvezi s težavami v družinski medicini, za kar mu v Fidesu dajejo teden dni časa. Opozoril je, da vlada in minister ne moreta pričakovati, da bodo zdravniki našli rešitve, vsekakor pa lahko računata na njihovo pomoč in sodelovanje.
 

Šabeder je »padel v težke okoliščine«


Zdravniki se po njegovih besedah ne čutijo odgovorni za krizne razmere v družinski medicini in nasploh v zdravstvu. Spomnil je, da je Fides že pred 20 leti opozoril na nevarnost pomanjkanja zdravnikov in se zato tudi zavzel za ustanovitev še ene medicinske fakultete. Dejal je, da se zdravniki odločajo za odpovedi zaposlitev, ker ne vidijo več rešitve.

V Fidesovem glavnem odboru so naleteli tudi na številne pozive članstva k opozorilni stavki, ki pa se jim v zdajšnjih okoliščinah ne zdi primerna in produktivna. Je pa bil Kuštrin kritičen do predsednika vlade Marjana Šarca, ker še vedno ni našel časa in volje, da bi se srečal z zdravniškimi organizacijami in jim prisluhnil.

Sicer je na Šarca in Šabedra naslovil opozorilo, da ni zgolj primarna zdravstvena raven v kriznih razmerah. Navedel je, da tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor primanjkuje okoli 70 zdravnikov, v ljubljanskem UKC pa se je v zadnjih letih zaposlilo le 30 zdravnikov, čeprav jih je medtem veliko odšlo, med njimi tudi vrhunski strokovnjaki.

Minister za zdravstvo na sestanke na temo družinske medicine. FOTO: Roman Šipić
Minister za zdravstvo na sestanke na temo družinske medicine. FOTO: Roman Šipić


Strinjal se je, da je novi minister za zdravje padel v težke okoliščine, za katere ni odgovoren. Vendarle pa po njegovih besedah to ne more biti razlog, da ne bi takoj ukrepal, zlasti zaradi zamujenega pol leta zaradi zamenjave ministra. »Ta vlada je prišla z zgodbo o rešitvi zdravstva, zato pričakujemo, da bo to tudi storila,« je dejal.

Predsednik Fidesa je bil znova kritičen do enotnega sistema plač v javnem sektorju, ki je po njegovih besedah le »nevzdržen samoupravni sporazum o plačah«. Nezadovoljen je tudi z vlogo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki ga ne dojema kot zdravstveno zavarovalnico, temveč kot »samoupravno interesno skupnost«, ki se vpleta v strokovno delo zdravnikov.

Preberite še:

Komentarji: