»Vsi zdravstveni delavci bomo stavkali tri mesece, če bo treba«

Trajala bo do izpolnitve stavkovnih zahtev. Te bodo v zdravstvenih sindikatih tekom prekinitve dela še stopnjevali.

Objavljeno
24. oktober 2018 14.01
Posodobljeno
24. oktober 2018 16.33
Medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci zahtevajo bistveno povišanje dodatkov za delo v neugodnem delovnem času. FOTO: Matej Družnik/Delo
Vsi zaposleni v zdravstvu, socialnem varstvu in zdravstveni negi bodo s petim decembrom prekinili z delom, vse od takrat dalje pa stavkovni proces prilagajali pogajalskemu procesu z vlado, je napovedal prvi mož sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič.

Njegov sindikat združuje obsežen diapazon poklicev, od diplomiranih medicinskih sester in radioloških inženirjev do kuharjev, ki bodo takrat prestavili operacije in preglede, kuharji pa bodo kuhali zgolj enostavne obroke. Pri stavki, ki jo v zdravstvu omejuje zakon, bodo storili vse, da ne bo prišlo do ogrožanja zdravja, poskrbeli bodo tudi za vse mladoletne, nosečnice in starejše od 65. leta.

Če sindikati javnega sektorja in vlada, ki so se včeraj prvič pogajali, ne bodo našli skupnega jezika, bodo šolniki stavkali od 4. do 6 decembra, Počivavškova koordinacija 4. decembra, v sindikatu zdravstvene nege pa 5. decembra.

Preberite več: Zahtev za 970 milijonov, vlada ponuja 234


image
Zvonko Vukadinovič napoveduje usklajeno akcijo vseh zdravstvenih sindikatov. FOTO: Blaž Samec/Delo
Osrednji zahtevi sindikata zdravstva in socialnega skrbstva sta sprejem standardov in normativov, s spoštovanjem katerih bi morali dodatno zaposliti petino vsega kadra, ter povišanje dodatkov za manj ugoden delovni čas. Vlada na nič od tega včeraj ni pristala.

»Včasih medicinske sestre v celem mesecu nimajo enega prostega dne ali vikenda. Nekatere delajo za vse praznike,« je pojasnil Vukadinovič ter dejal, da je v vsej situaciji plača le manjši del problema.


Obstoječi in zahtevani dodatki:

nočno delo
trenutno: 30 %, sindikalna zahteva: 60%

nedeljsko delo
trenutno: 75 %, sindikalna zahteva: 100 %

praznično delo
trenutno: 90 %, sindikalna zahteva: 160 %

popoldansko delo
trenutno: 10 %, sindikalna zahteva: 15 %

deljeni delovni čas
sindikalna zahteva: 20 %

nadurno delo
trenutno: 30 %, sindikalna zahteva: 40 %Tudi sindikat zdravstva in socialnega skrbstva napoveduje stavko, in sicer za 4. december, ko se bo pričela splošna stavka javnega sektorja.


Večina njihove enormne izgorelosti namreč izhaja iz pomanjkanja kadra, zaradi katere številne ustanove ne morejo organizirati dela, nekatere celo zapirajo svoje oddelke.

Po oceni vlade naj bi povišanje teh dodatkov za ves javni sektor – tudi za, denimo, policiste in gasilce – državno blagajno stalo 22,3 milijona evrov. Zahtevajo tudi dvig plačnih razredov za osem odstotkov, kolikor je zaposlenim pred leti odnesel zakon o uravnoteženju javnih financ.

Spomladi so, zaradi odhoda vlade Mira Cerarja, odstopili od nekaterih ključnih zahtev, namesto zvišanja dveh plačnih razredov za zaposlene, ki so uvrščeni do 26., so zahtevali le enega. Danes ponovno zahtevajo povišanje za dva, vlada pa najnižje plačanim plač ne namreva zvišati.

image
Peter Pogačar. FOTO: Aleš Černivec/Delo
 
Policisti danes ločeno z vlado
Vladni pogajalci so se dopoldne sestali s predstavniki dveh policijskih sindikatov. Po besedah prvega vladnega pogajalca Petra Pogačarja je bil pogovor konstruktiven, s policisti pa se bodo spet sestali v najkrajšem možnem času. Kot je znano, možje v modrem stavkajo od prvega oktobra, saj zahtevajo dvig plač oziroma ponovno vzpostavitev razmerij med plačami policistov in pooblaščenimi uradnimi osebami. Poleg tega pričakujejo še nagrado za vsako leto dela, nadomestilo za ukrepanje ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah in ureditev poklicnega ter starostnega upokojevanja.