Nemčija na rdeči seznam uvrstila Koroško

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.
Fotografija: Izročanje karantenskih odločb na mejnem prehodu Obrežje. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Izročanje karantenskih odločb na mejnem prehodu Obrežje. FOTO: Voranc Vogel/Delo



22.43 Nemčija na rdeči seznam uvrstila Koroško

Nemčija je danes med rizične dežele zaradi novega koronavirusa uvrstila še slovensko statistično regijo Koroško. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je ob tem za Odmeve na Televiziji Slovenija ocenil, da nemški državljani, ki potujejo čez Koroško, niso ogroženi. Kot je poročala televizija, bo za vse, ki želijo vstopiti v Nemčijo in so bili v zadnjih 14 dneh na Koroškem, odrejena karantena, razen če bodo imeli negativni test na novi koronavirus, ki ne bo starejši od 48 ur. Že pred dnevi je Nemčija na t. i. rdeči seznam sicer umestila tudi Primorsko in Notranjsko.

Kacin je ob tem dejal, da to kaže, da nemško veleposlaništvo spremlja situacijo v Sloveniji in sproti obvešča Nemčijo o morebitnih nevarnostih. Sam sicer ocenjuje, da Koroška »ni problem, ker so okužbe omejene na en zavod in se novi koronavirus za zdaj ni razširil navzven«. »A tako pač mora ravnati vsaka odgovorna država,« je dejal.

19.00 Italijanski senat začasno prekinil dejavnosti

Italijanski senat je danes preventivno začasno ustavil del svojih aktivnosti, ker je bila pri dveh senatorjih potrjena okužba z novim koronavirusom. Prekinitev zadeva vsa danes predvidena srečanja odborov, ni pa še jasno, ali se bo delo v četrtek nadaljevalo, je danes povedal tiskovni predstavnik zgornjega doma italijanskega parlamenta. S koronavirusom sta okužena senatorja iz vrst vladne stranke Gibanje pet zvezd, ki sta doma v samoizolaciji. Vsi njuni strankarski kolegi v senatnih klopeh se bodo na okužbo v kratkem testirali, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedali v stranki. Eden izmed okužene dvojice Francesco Mollame je za italijansko tiskovno agencijo Ansa dejal, da je doma na Siciliji, trpi pa za klasičnimi simptomi covida-19, vključno z visoko temperaturo in oteženim dihanjem. V Italiji je sicer trenutno epidemija novega koronavirusa po ocenah strokovnjakov pod nadzorom, vendarle pa vse višje številke okužb povzročajo zaskrbljenost. V torek so v državi našteli več kot 1600 novih primerov, umrlo je 24 ljudi. Glede na podatke Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je Italija v zadnjih 14 dneh zabeležila približno 38 primerov koronavirusa na 100.000 prebivalcev. V Španiji ta delež znaša krepko prek 300, v Franciji prek 200, v Nemčiji pa 30 okužb na 100.000 prebivalcev.

17.00 Češka razglasila izredne razmere

​Zaradi vse več okužb z novim koronavirusom so danes tako kot na Slovaškem tudi na Češkem znova razglasili izredne razmere. Te bodo od prihodnjega ponedeljka veljale 30 dni, je sporočil zdravstveni minister Roman Prymula. Zapiranje meja ali podjetij in omejitve svobode gibanja, kakršne so veljale med izrednimi razmerami spomladi, niso predvidene. Razglasitev izrednih razmer sama po sebi ne pomeni novih omejitev, nudi pa vladi zakonsko podlago za sprejem nekaterih ukrepov, ki jih ob obstoječi zakonodaji ne bi mogla. Po besedah Prymule načrtujejo omejitve na področju zbiranja ljudi in prostočasnih dejavnosti.
Športi dogodki se bodo denimo odvijali brez gledalcev, dogodki, na katerih se poje, bodo odpovedani. V nekaterih huje prizadetih regijah bodo začasno zaprli nekatere šole. Prireditve v zaprtih prostorih bodo omejene na deset ljudi, na prostem pa na dvajset, piše nemška tiskovna agencija dpa. Bodo pa v nasprotju z dvomesečnimi izrednimi razmerami, ki so bile v državi v veljavi spomladi, tokrat meje ostale odprte. Zaenkrat niso predvidene niti dodatne omejitve za podjetja in gostinske obrate. V državi z 10,7 milijona prebivalcev so v zadnjih tednih okužbe izjemno hitro naraščale. Dnevno poročajo o med 2000 in 3000 novimi primeri.​

16.50 Več kot 4000 predlogov za karantensko odločbo čaka v predalih ministrstva za zdravje

Na ministrstvu za zdravje na izdajo karantenske odločbe čaka preko 4000 predlogov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za karanteno. Kot so pojasnili za STA, do zamud prihaja, ker nimajo kadra, ki bi izdajal izključno karantenske odločbe, temveč to pripravljajo zaposleni ob svojem ostalem delu. »Karantenske odločbe pripravljajo zaposleni na ministrstvu za zdravje, ki jih je za to delo pooblastil minister in imajo opravljen izpit iz splošnega upravnega postopka na sedmi stopnji. Vzpostavili smo sistem, po katerem karantenske odločbe izdajamo v skladu z določbami zakona o splošnem upravnem postopku,« so zapisali na ministrstvu. Pojasnjujejo, da imajo ob poslabšanju epidemiološke situacije predvsem pri karantenskih odločbah, ki jih odredi NIJZ zaradi tveganih stikov z okuženo osebo, zamudo. »Na ministrstvu nimamo posebej zaposlenega kadra, ki bi izdajal karantenske odločbe, temveč smo to delo morali razdeliti na zaposlene, ki ga opravljajo ob svojem rednem delu,« so pojasnili.
Ministrstvo za zdravje je do ponedeljka izdalo skupno 80.630 karantenskih odločb, od tega jih je v minulem tednu izdalo 5600. V ponedeljek so imeli v obravnavi še 4700 predlogov NIJZ za izdajo karantenske odločbe, so pojasnili za STA. Po podatkih NIJZ med tistimi, ki jim epidemiologi odredijo karanteno zaradi tveganega stika s potrjeno okuženo osebo, zboli približno devet odstotkov, doslej 539 oseb.

16.15 Skupnost socialnih zavodov opozarja na težko situacijo starejših

Pandemija covida-19 je z raznolikimi posledicami za zdravje, počutje in blagostanje prizadela vse ljudi, a največje breme nosijo starejši, so pred letošnjim mednarodnim dnevom starejših zapisali v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Kot so opozorili, je pandemija razgalila posledice dolgoletnega zanemarjanja skrbi za starejše v Sloveniji. Ob občutno višjemu tveganju za resen potek koronavirusne bolezni 19 se starejši v večji meri kot ostali soočajo še s številnimi manj vidnimi učinki pandemije, kot so nižja kakovost življenja, otežen dostop do zdravstvenih storitev, poslabšanje počutja in duševnega zdravja, osamljenost in zapostavljenost ter tudi stigmatizacija. Po podatkih Sklada Združenih narodov za prebivalstvo simptomatični posamezniki v svojih 70. letih dvajsetkrat pogosteje potrebujejo bolnišnično zdravljenje kot mladi odrasli, okuženi s koronavirusom. Podatki prav tako kažejo na občutno rast tveganja za smrt po 60. letu starosti, izidi zdravstvene obravnave pa se s starostjo progresivno poslabšujejo. Obenem v skupnosti pozivajo pristojne, naj s pospešenimi vlaganji v nove in obstoječe zmogljivosti, z razvojem sodobnih storitev in oblik pomoči za starejše ter s pripravo zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bo deležen kar najširše podpore vseh deležnikov, »prekine dolgoletno zapostavljanje skrbi za starejše v Sloveniji.« Aktualna kriza je namreč razgalila številne posledice tovrstne politike, zato mora po mnenju skupnosti biti zadnje opozorilo, da je treba v družbi, ki se zelo hitro stara, starejšim in njihovim bližnjim nemudoma nameniti več pozornosti in virov za varno, dostojno in kakovostno življenje, so pred mednarodnim dnevom starejših, ki ga zaznamujemo 1. oktobra, še navedli v skupnosti.

15.05 Med novimi okuženimi 16 zdravstvenih delavcev

Med v torek potrjenimi 203 okužbami jih je 16 med zdravstvenimi delavci, ena med zaposlenimi v domovih starejših in dve med oskrbovanci domov. V bolnišnicah večinoma ugotavljajo, da zaposleni okužbe prinesejo od doma. V največji slovenski bolnišnici, Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, so v septembru potrdili 21 okužb, zadnjo danes. »Kot smo lahko ugotovili, so vse okužbe sporadične in praviloma posledica zunanjih kontaktov oziroma posledica socialnih druženj brez vzdrževanja ustrezne razdalje. Na delovnih mestih ob stiku z bolniki ni bilo prenosa okužb na zaposlene in na bolnike,« je pojasnil vodja stikov z javnostjo v UKC Ljubljana Jure Brankovič. Podobno so danes pojasnili tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer je trenutno okužba z novim koronavirusom potrjena pri štirih zaposlenih. Vsi štirje zaposleni so se okužili v domačem okolju in so imeli zadnje stike s sodelavci in bolniki pred tednom dni ali več. Vsa testiranja njihovih stikov v bolnišnici so bila doslej negativna, je pojasnila strokovna direktorica bolnišnice Jana Makuc. V bolnišnici je v karanteni osem zaposlenih. Tudi v UKC Maribor, kjer so ta konec tedna potrdili dodatne štiri okužbe z novim koronavirusom pri zaposlenih in še štiri pri bolnikih, so v torek pojasnili, da so se zaposleni okužili zunaj bolnišnice. »Zaradi tega je dodatnih 19 zaposlenih v karanteni,« je povedal strokovni direktor Vojko Flis.

Nove okužbe so potrdili v 74 slovenskih občinah. FOTO: Leon Vidic/Delo
Nove okužbe so potrdili v 74 slovenskih občinah. FOTO: Leon Vidic/Delo


13.50 Slovaška razglasila izredne razmere

Slovaška vlada se je zaradi hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom odločila razglasiti splošne izredne razmere. Te bodo začele veljati v četrtek in bodo v prvi fazi trajale 45 dni. Razglasitev izrednih razmer vladi omogoča sprejetje strožjih ukrepov za zajezitev epidemije in ne pomeni avtomatične vrnitve stroge karantene, kakršna je zaznamovala prvi val epidemije. Število potrjenih okužb je v zadnjem dnevu na Slovaškem, ki ima 5,4 milijona prebivalcev, naraslo za rekordnih 567. V bolnišnicah je trenutno 187 bolnikov s covidom-19, 16 na intenzivni negi in 18 na ventilatorjih. 

13.25 V BiH v zadnjem dnevu umrlo 13 okuženih

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah potrdili 243 novih okužb z novim koronavirusom, kar je na ravni dnevnega povprečja v drugi polovici septembra, so pa potrdili največ smrtnih žrtev v enem dnevu, kar 13. S tem se je skupno število vseh umrlih, ki so bili okuženi z novim koronavirusom, v BiH povzpelo na 858, sporočilo zdravstvenih služb v državi povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

12.15 Štirje zaposleni iz slovenjgraške bolnišnice so se okužili doma

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer je okužba z novim koronavirusom potrjena pri štirih zaposlenih, so ugotovili, da so se vsi okužili v domačem okolju in so imeli zadnje stike s sodelavci in bolniki pred tednom dni ali več. Vsa testiranja njihovih stikov v bolnišnici so bila doslej negativna, je pojasnila strokovna direktorica bolnišnice Jana Makuc. Osem zaposlenih je sicer v karanteni.

Tudi za oba bolnika, pri katerih se je naknadno izkazalo, da sta pozitivna na novi koronavirus, epidemiološka poizvedovanja kažejo, da sta se okužila v domačem okolju. »Sklenemo lahko, da kljub skrajno resni situaciji v regiji v bolnišnici ni bilo prenosov okužbe. Od zaposlenih zahtevamo dosledno upoštevanje priporočil, saj je to edini način, da bomo ohranili dostopnosti naših storitev tudi v epidemiji,« je sporočila direktorica. Vse bolnike je pozvala, da podajajo realne informacije o svojem zdravstvenem stanju.

12.10 Zaradi okužb v Ischglu preiskava proti štirim osebam

Avstrijsko tožilstvo je sprožilo preiskavo proti štirim obdolženim zaradi ravnanja ob izbruhu novega koronavirusa v smučarskem letovišču Ischgl. Kot so sporočili s tožilstva v Innsbrucku, so se po preučitvi 10.000 strani dokaznega materiala »konkretizirale« štiri preiskave, še posebej pa bodo vzeli pod drobnogled ravnanje ob razglasitvi karantene.

Avstrijsko tožilstvo je sprožilo preiskavo proti štirim obdolženim zaradi ravnanja ob izbruhu novega koronavirusa v Ischglu. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Avstrijsko tožilstvo je sprožilo preiskavo proti štirim obdolženim zaradi ravnanja ob izbruhu novega koronavirusa v Ischglu. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


Ischgl velja za eno hujših žarišč v prvem valu epidemije novega koronavirusa v Evropi, saj je bila takrat na vrhuncu zimska sezona. Prvo okužbo so menda tam potrdili že v začetku marca pri zaposlenih v gostinstvu, a so pristojne službe, kot jim očitajo, ukrepale prepozno.

Poleg kazenskopravnih preiskav potekajo tudi civilnopravni sodni postopki. Prejšnji teden je namreč avstrijska zveza za zaščito potrošnikov (VSV) vložila prve odškodninske tožbe, in sicer v imenu treh Nemcev ter svojcev Avstrijca, ki je po počitnicah v Ischglu umrl zaradi covida-19. Nemci so okužbo preživeli. Oškodovanci od avstrijske države zahtevajo različne vsote do 100.000 evrov za odškodnino in kritje stroškov.

11.35 Volišča drive-in na Češkem

Na Češkem se je danes odprlo približno 80 volišč drive-in, ki so namenjena volivcem, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Na Češkem, kjer bodo v petek in soboto izbirali člane regionalnih parlamentov ter v tretjini volilnih okrožij tudi senatorje, bo na voliščih drive-in svoje predstavnike lahko izbiralo do 16.000 ljudi.

10.50 Okužba v vrstah Levice

V poslanski skupini Levica so včeraj prejeli potrditev okužbe s koronavirusom pri osebi, zaposleni v strokovnih službah poslanske skupine. Obolela oseba ima odrejeno karanteno. Preostali zaposleni, s katerimi je bila v stiku, preventivno delajo od doma. Stiki zbolele še čakajo navodila NIJZ, za zdaj pa v Levici pričakujejo, da bo odrejena tudi dvema poslancema, in sicer Mihu Kordišu in Violeti Tomić. Ali bodo, če bo med njuno karanteno potekala seja državnega zbora, zahtevali izvedbo na daljavo, še ni znano. 

10.30 Na Hrvaškem znova več kot 200 novookuženih

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 6592 testih potrdili 213 okužb z novim koronavirusom. Dnevno število na novo okuženih znova narašča (v ponedeljek so namreč našteli 45 novih okužb, v torek pa 135). Na Hrvaškem je 1256 aktivnih okužb z novim koronavirusom, v bolnišnicah pa se zdravi 288 bolnikov. Glede na danes objavljena dnevna poročila županijskih štabov civilne zaščite je znova največ novookuženih v splitsko-dalmatinski županiji, od koder poročajo o 42 novih primerih. Po stiku z okuženo osebo je v samoizolaciji tudi predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković.

10.20 Torkov rekord v Sloveniji

V torek so v Sloveniji potrdili 203 okužbe z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Opravili so 3391 testiranj. Hospitaliziranih je 86 oseb (na enotah intenzivne nege se zdravi 16 ljudi), je sporočila Vlada RS na twitterju, umrla pa je ena s koronavirusom okužena oseba. 



V torek je delež pozitivnih testov znašal 5,99 odstotka, v državi pa je bilo 1736 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Največ okužb (37) so ponovno potrdili v ljubljanski občini; okužbo so sicer potrdili v skupno 74 občinah. 

9.05 Belgija: več kot 10.000 žrtev covida-19

Število umrlih s covidom-19 v Belgiji je danes preseglo 10.000. V zadnjih 24 urah je umrlo 13 ljudi, skupno pa 10.001. Doslej so v državi z 11,5 milijona prebivalcev potrdili 117.115 okužb z novim koronavirusom, od tega 1762 v zadnjem dnevu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

7.20 Nizka izpostavljenost virusu v Indiji

V Indiji, kjer so doslej skupno potrdili 6,23 milijona okužb, veliko prebivalcev novemu koronavirusu še ni bilo izpostavljenih, navajajo tuji mediji. Tudi danes so iz države poročali o več deset tisočih novih okužbah (80.472). 

7.00 Walt Disney z množičnim odpuščanjem

Iz multinacionalnega podjetja Walt Disney so sporočili, da bodo zaradi slabih poslovnih rezultatov odpustili 28.000 uslužbencev, večinoma zaposlenih v tematskih parkih v ZDA, kjer je pred krizo zaradi koronavirusa po Reutersovih navedbah delalo več kot 100.000 ljudi. Večina ljudi, ki bodo ostali brez dela, ni zaposlenih za polni delovni čas, piše britanski Guardian. Medtem ko nekateri parki zaradi omejitev, povezanih s širjenjem koronavirusa, še niso odprli svojih vrat, so tematski parki na Floridi in Japonskem, v Parizu, Šanghaju in Hongkongu po ponovnem odprtju slabo obiskani. V trimesečju, ki se je končalo 27. junija, so pri Walt Disneyju imeli izgubo v vrednosti 4,72 milijarde ameriških dolarjev, še navaja Guardian

Disneyjevi tematski parki so po ponovnem (delnem) odprtju slabše obiskani. FOTO: David McNew/AFP
Disneyjevi tematski parki so po ponovnem (delnem) odprtju slabše obiskani. FOTO: David McNew/AFP

Preberite še:

Komentarji: