Z Aljaževega stolpa odstranili nekaj novih nalepk in znova postavili spominsko ploščo

V sklopu rednega monitoringa stanja so preverili tudi vse ključne sestavne elemente stolpa, njihovo kondicijo, stopnjo obrabljenosti, zaprašenosti in korozijo.
Fotografija: Patent za žigosanje so ohranili in ga premestili na vrh nove skrinjice. FOTO: ZVKDS
Odpri galerijo
Patent za žigosanje so ohranili in ga premestili na vrh nove skrinjice. FOTO: ZVKDS

Restavratorji so lani začeli celovito prenovo Aljaževega stolpa na vrhu Triglava. Simbol slovenstva so celo prepeljali v dolino in mu v nekaj tednih nadeli novo, sijočo podobo.A s tem prenova še ni bila končana.

V sredini oktobra so restavratorji delovne skupine ZVKDS Restavratorskega centra namreč izvedli nadaljnje sanacijske posege v sklopu celovite prenove Aljaževega stolpa. Poleg rednega monitoringa stanja in popravila manjših poškodb sta bili ponovno postavljeni spominska plošča ter nova skrinjica s patentom za žigosanje. V sklopu rednega monitoringa stanja so preverili tudi vse ključne sestavne elemente stolpa, njihovo kondicijo, stopnjo obrabljenosti, zaprašenosti in korozijo, so sporočili s Planinske zveze Slovenija (PZS).



Ekipa, v kateri so bili Martin Kavčič, Jernej Hudolin, Robert Kuret, Marko Brisenhorn ter stalni sodelavec Gorazd Lemajič iz Narodnega muzeja Slovenije, je preverila in dodatno napela jeklenice, ki skrbijo za trdnost stolpa oziroma ob večjih obremenitvah preprečujejo njegovo deformacijo.

Odstranili so nekaj nalepk, poravnali obrobo in okenska vodila levega spodnjega okenca ob vratih; najbolj izpostavljena in obrabljena mesta, kot na primer spodnji rob vratne odprtine ter horizontalni kraki glavnih nosilnih stebrov, ki se raztezajo izpod zavetja, pa prebarvali z namensko barvo.

Tretji del sanacijskih posegov v letošnjem letu se je, kot še pišejo pri PZS, nanašal na novo postavitev skrinjice s patentom za žigosanje. Obstoječo mizico so odstranili, saj je bila povsem dotrajana in uničena. Namesto nje pa izdelali novo, ki povzema poteze (izvorne, historične) skrinjice, kar je bilo mogoče razbrati iz ohranjenega slikovnega gradiva. V izvedbenem smislu je bila od obstoječe mizice ohranjena noga, ki je trdno vbetonirana v podlago. Ta še naprej služi kot nosilni element nove skrinjice.

Na stolpu so bile znova nalepke. FOTO: ZVKDS
Na stolpu so bile znova nalepke. FOTO: ZVKDS


Patent za žigosanje so ohranili in ga premestili na vrh nove skrinjice. Bočni steni skrinjici služita kot prostor za dve pomembni informaciji - da gre za spomenik državnega pomena (okrogla plošča z napisom je še v izdelavi in jo bo namestili naknadno) in da se tu zaključuje Aljaževa pot, ki poteka od njegove rojstne hiše do vrha Triglava.

Za spominsko ploščo, ki je bila pred prenovo pritrjena na stolp in nosi napis »Na tem mestu so ... podrli mejnik Italija-Nemčija ...«, je bilo mogoče na podlagi arhivskih fotografij dovolj natančno določiti mesto, kjer je ta mejnik nekoč dejansko stal. Spominska plošča je bila izdelana iz okvirja iz nerjavečega jekla (izdelal ga je ključavničar Uroš Mehle), postavili pa so jo na pričevalno ustreznejše mesto v območje prvotnega mejnika.

Kot so še dodali na PZS, omenjena izvedena dela predstavljajo še en odličen korak k izčiščevanju podobe in prizadevanju za ohranitev našega državnega simbola.

Komentarji: