Z avti proti ureditvi Žabjaka

Urejanje romskega naselja tudi z izdatno pomočjo države. KS Bučna vas ne podpira protesta.

Objavljeno
19. september 2017 23.33
Žabjak
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Novo mesto – V novomeški občini so začeli pripravljati osnutek prostorskega načrta za romsko naselje Žabjak, kar je pogoj za komunalno ureditev tega območja. Vendar v Regijski civilni iniciativi za reševanje romske problematike temu nasprotujejo in napovedujejo proteste. Prvi se bo zgodil danes s protestno vožnjo v krožiščih.

Mestni svetniki so že v začetku leta 2015 sprejeli časovni načrt urejanja Žabjaka, po katerem bi morala občina prostorski akt sprejeti že do konca lanskega leta, a se to ni zgodilo, saj država ni zagotovila denarja. Vlada je šele junija letos odločila, da bo lokalni skupnosti pomagala z zneskom pol milijona evrov. Direktor urada za narodnosti Stanko Baluh pravi, da si občina in država želita urediti naselje za dostojnejše življenje Romov, kar bo v dobro tudi okoliškim prebivalstvom. »Lažje bo sobivanje večine in manjšine, ko bo naselje urejeno,« je prepričan Baluh. Novomeški župan Gregor Macedoni pravi, da bo prostorski načrt za sprejem v mestnem svetu pripravljen predvidoma prihodnje leto.

Za celovito ureditev nelegalnega Žabjaka namerava država v prihodnjih treh letih prispevati tri milijone evrov. Strošek prostorskega akta in vseh naložb (komunalna oprema, postavitev 60 bivalnih enot, nogometno igrišče, rekreacijske zelene površine in prostor za delovanje vladnih in nevladnih organizacij ter stanovalcev) je ocenjen na 4,8 milijona evrov.

Oviranje prometa v dveh krožiščih

Izdelavi prostorskega načrta nasprotujejo v Regijski civilni iniciativi za reševanje romske problematike, zato bodo danes med 15. uro in 16. uro z vožnjo po krožiščih v Bučni vasi in pri nakupovalnem centru Qlandia ovirali promet. Njihov predsednik Silvo Mesojedec je povedal, da nasprotujejo legalizaciji in širitvi romskega geta in da se zavzemajo za postopno zmanjševanje števila Romov v Žabjaku. Pravi, da imajo prebivalci Bučne vasi zelo slabe izkušnje z občino, saj jim je leta 1984 obljubila, da bo s prostorskim načrtom za romsko naselje Brezje onemogočeno njegovo nenadzorovano širjenje, a ni bilo tako.


Za celovito ureditev nelegalnega Žabjaka namerava država v prihodnjih treh letih prispevati tri milijone evrov. Foto: Bojan Rajšek


»Krajane so prepričali, da zazidalnemu načrtu niso nasprotovali. Od takrat se je število Romov le povečalo, s tem pa tudi nelegalne gradnje na zasebnih zemljiščih. Županu Macedoniju in državi sporočamo, da je našega potrpljenja konec,« pravi Mesojedec. Po besedah predsednika Krajevne skupnosti Bučna vas Andreja Redka člani sveta protesta ne bodo podprli, saj se hočejo najprej seznaniti z načrti občinskega vodstva. »Dokler ljudje niso seznanjeni z vsem, kar se bo dogajalo v Žabjaku, je kakršen koli protest prenagljen,« je prepričan Redek.