Z blagoslovom odprli novo šolo na Polici

V nabito polni novi telovadnici je potekala kulturna prireditev s priložnostno sveto mašo. Predsednik Pahor ni hotel moliti.

Objavljeno
01. september 2017 22.43
Polica
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Grosuplje, Polica – Danes so na Polici slovesno odprli novo podružnično osnovno šolo na Polici, ki jo bo v tem šolskem letu obiskovalo 98 učenk in učencev od prvega do petega razreda. Slovesnosti se je med drugimi udeležil tudi predsednik države Borut Pahor.

Naložba z opremo vred je grosupeljsko občino stala skoraj tri milijone evrov. Lahko bo sprejela do 140 otrok, ima pet učilnic, knjižnico z računalniško učilnico, kuhinjo in jedilnico, garderobe in upravne prostore ter telovodnico, ki pomeni veliko pridobitev, ne samo za šolo, ampak tudi za celoten kraj. Doslej so številne generacije obiskovale objekt, ki je letos dopolnil 144 let. Zaradi pomanjkanja prostorov je pouk potekal tudi v sosednji stavbi, ki ju je ločila cesta, v župnišču in tudi v zabojniku. Poličani so na novo šolo čakali več kakor 20 let, zato ni nikakršno presenečenje, da se je slovesnosti v telovadnici udeležilo več sto ljdui in nova pridobitev je dobesedno pokala po šivih.

Predsednik Pahor je pohvalil prizadevnost občine, krajane Police in vodstvo matične osnovne šole Brinje in podružnične osnovne šole Polica, da so zmogli zgolj v letu dni zgraditi šolo, ki je lahko ponos vsem. Poliškim učencem je med drugim svetoval, naj bodo dobri drug z drugim, naj pazijo drug na drugega, prisluhnejo učiteljem, predvsem pa naj ne preslišijo svojega srca in sanj. Pahor je ob bučnem odobravanju navzočih na prireditvi slovensko zastavo predal vodji poliške šole Mariji Podvršič, ki živi s krajem in za kraj in vseskozi deluje povezovalno.

»Izročam vam jo v znak hvaležnosti za vaš trud, da povezujete skupnost, da skupaj gradimo med seboj tisto, kar nas povezuje in znamo živeti v sožitju z nepremostljivimi razlikami.«

Na slovesnost so povabili tudi poslanca državnega zbora in prvaka SDS Janeza Janšo, ki pa ga ni bilo na spregled.

Blagoslov novega objekta in branje evangelija sta opravila župnika Jože Plut in Slavko Judež. Na priložnostni sveti maši so navzoči molili, le Pahor ni bil razpoložen za molitev. Po končanem bogatem kulturnem programu in molitvi v prostorih osnovne šole, s čimer so organizatorji, po mnenju nekaterih, kršili sedmi člen ustave, ki jasno določa, da so država in verske skupnosti ločene, so simbolno prerezali trak in tako prav na prvi šolski dan tudi uradno odprli novo šolo.