Z elektronskim bolniškim listom do krajših čakalnih vrst

S 1. septembrom bo v veljavo stopila pilotna uvedba eBOL, ki bo razbremenila družinske zdravnike, poenostavila postopke in prinesla prihranke. 
Fotografija: ZZZS je pri oblikovanju uredbe eBOL sodeloval s programskimi hišami, ki so pripravile informacijske rešitve za posamezne izjavalce. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
ZZZS je pri oblikovanju uredbe eBOL sodeloval s programskimi hišami, ki so pripravile informacijske rešitve za posamezne izjavalce. FOTO: Blaž Samec

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pripravlja informacijsko rešitev, s katero želi kljubovati dolgemu čakanju v splošnih ambulantah ter poskrbeti za razbremenitev družinskih zdravnikov. Potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela (eBOL) bi tako lahko prejeli v elektronski obliki ter s tem nadomestili uveljavljene papirnate listine. 

​ZZZS se glede uvedbe tako imenovanih »zelenih« BOL še usklajuje s posamezniki zdravniških organizacij in predstavniki izvajalcev zdravstvenih storitev. Predstavniki Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, Zdravniške zbornice in Slovenskega zdravniškega društva so oblikovali delovno skupino, ki je že tekom oblikovanja uvedbe preverjala pripravljene načrte. 



Pooblaščeni osebni zdravniki so v letu 2018 izdali 1.572.468 obrazcev BOL. FOTO: Tadej Regent
Pooblaščeni osebni zdravniki so v letu 2018 izdali 1.572.468 obrazcev BOL. FOTO: Tadej Regent

 

Enostavnejši postopki in prihranki


Na ZZZS pričakujejo, da bodo z uvedbo elektronskih potrdil prispevali k razbremenitvi administrativnih del ter k zmanjšanju števila ambulantnih obiskov. Poleg skrajšanja čakalnih vrst in razbremenitve družinskih zdravnikov bo novost prinesla tudi poenostavitev postopkov in prihranke pri različnih akterjih. Poleg izvajalcev zdravstvenih storitev in pooblaščenih osebnih zdravnikov naj bi privarčevali tudi na Finančni upravi RS (FURS), Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in ZZZS. Elektronska izdaja bolniškega potrdila pa naj bi bila varčnejša tudi za delodajalce in zavarovance. 

Nadaljnja prednost uvedbe eBOL za zavarovanca je v tem, da mu ni več treba fizično dostaviti potrdila svojemu delodajalcu, samostojnim zavezancem pa ne bo več treba obiskati FURSa. Zapis eBOL lahko izvede pooblaščena oseba pri ustreznem izvajalcu, to je lahko izbrani osebni zdravnik, nadomestni zdravnik, medicinska sestra ali druga oseba, ki ima ustreza pooblastila za izdajo potrdila. Zavarovane osebe bodo lahko do potrdila dostopale na spletnem portalu ZZZS, kjer bodo lahko preverile, ali je osebni zdravnik izdal ustrezno potrdilo ter pridobile izpis potrdila za uveljavljanje svojih pravic na drugih področjih.
 

​Dvofazni sistem uvedbe


S 1. septembrom letos je predvidena pilotna uvedba eBOL z evalvacijo, s 1. novembrom pa nacionalna uvedba. V prvi fazi bo zagotovljen zapis eBOL v informacijski sistem posameznih izvajalcev zdravstvenih storitev. Izvajalci jih bodo nato posredovali v informacijski sistem ZZZS, vendar bo na tej stopnji še vedno potrebna izdaja papirne listine.

V drugi fazi pa bo ZZZS v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo pripravil rešitev, s katero bodo na javno dostopnem spletnem portalu delodajalcem dostopna potrdila o upravičeni odsotnosti od dela njihovih delavcev. Ostali poslovni subjekti do teh podatkov ne bodo imeli dostopa. Kot so pojasnili na ZZZS, bodo zagotovljene celovite sledi pošiljanja in dostopov do podatkov. Z digitalnimi podpisi pa bodo zagotovljena kakovostna dokazila o avtorstvu in celovitosti eBOL.

Preberite še:

Komentarji: