Z Gore Rocka v Halamoye

Tolminsko dogajanje bo popestril festival elektronske glasbe, uvod pa bo tradicionalni rockerski žur na Šentviški planoti.

Objavljeno
21. junij 2016 20.14
gora rocka
Blaž Močnik
Blaž Močnik
S končno tudi poletnimi temperaturami se jutri s festivalom GorA RockA začenja poletno glasbeno dogajanje na Tolminskem. S Šentviške planote se bo preselilo na tradicionalno sotočje Soče in Tolminke, kjer bo letos krstni dogodek doživel festival elektronske plesne glasbe Halamoye.

GorA RockA bo doživela 12. izvedbo, organizatorjem pa je v preprodaji ostalo še 300 vstopnic. Na njihovo veselje to pomeni, da bo pod odrom v petek in soboto poskakovalo po štiri tisoč obiskovalcev, za vsak slučaj pa so v Športnem društvu Šentviška Gora v prodaji pustili še po dvesto dnevnih vstopnic za tiste, ki bi se rockovskega žura hoteli udeležiti v zadnjem trenutku. Rajanje se bo začelo že jutri, ko bo vstop še prost.

Kljub dobremu obisku festival ostaja dobrodelen. »To je izjema tudi v širšem prostoru. Formula za uspeh je enostavna – prostovoljstvo. V organizacijo in izvedbo je vpetih več kot 150 prostovoljcev in to je edini način, da lahko GorA RockA obstane,« pravi predstavnik organizatorjev Matjaž Kosmač. Čeravno so v Sloveniji ugasnili večji festivali, je prepričan, da ima dogodek ob vasi Prapetno Brdo svetlo prihodnost: »Zaton festivalov se ni zgodil samo na Dolenjskem, ampak po vsej državi. Všeč nam je, da mi ostajamo trdno zasidrani v neokrnjeni naravi tega dela Slovenije. Poleg prostovoljstva smo obstali tudi zaradi tega.«

Zaradi prostovoljstva GorA RockA ustvarja dobiček, ki ga prireditelji vsako leto namenijo v dobrodelne namene. Lani so zbrali 15.000 evrov in jih razdelili za projekt Botrstvo ter za obnovo športne dvorane tamkajšnje podružnične šole. »Ni vse povezano samo z glasbenim izborom. Pomembno je vodilo, ki festival pelje naprej. Glede na to, da vsako leto začnemo z nič evri, si lahko predstavljate, kakšno odgovornost imamo,« je dejal Kosmač.

Dogajanje se bo nato preselilo v Tolmin in se letos nadaljevalo še intenzivneje. Sajeti (11. do 17. julij), Metaldays (24. do 30. julij), Punk Rock Holiday (9. do 12. julij) in Overjam International Reggae Festival se bo pridružil še festival plesne elektronske glasbe Halamoye (ime izhaja iz lokalnega narečja in pomeni bujno zelenje), ki bo potekal med 8. in 10. julijem. »Najbolj komercialna glasbena zvrst je v največji rasti. Festival ima izjemen potencial in lahko doseže velikost Metaldays, vendar bomo začeli počasi. Pričakujemo do tisoč obiskovalcev,« je dejal organizator Peter Dakskobler, ki pravi, da se zaveda, da je v poplavi podobnih dogodkov konkurenca huda: »Festivali rastejo kakor gobe po dežju predvsem na Hrvaškem in Madžarskem. Vsak julijski termin je domal že zaseden s kakšnim podobnim dogodkom, toda mi vendarle stavimo na uveljavljeno festivalsko lokacijo«.