Z grafiti nad gejevsko skupnost in sodnico

V petek se je začel teden Parade ponosa, ki bo doživel vrhunec to soboto s parado. Ta ima letos naslov Dovolj čakanja! Že na začetku pa je gejevska skupnost doživela hladno prho v obliki neprimernih grafitov na lokalu Cafe Open in hiši sodnice ljubljanskega okrožnega sodišča.

Objavljeno
27. junij 2010 14.37
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana - V petek se je z otvoritvijo razstave v Metelkovi ulici začel teden Parade ponosa, ki bo doživel vrhunec to soboto s parado. Ta ima letos naslov Dovolj čakanja! Že na začetku pa je gejevska skupnost doživela hladno prho, saj so v noči na soboto s homofobnimi grafiti na lokalu Cafe Open in stanovanjski hiši sodnice ljubljanskega okrožnega sodišča Mojce Zalar Kocjančič nase opozorili nekateri, ki se ne strinjajo z istospolno usmerjenemi in sodbo trem mladeničem, ki so lani napadli lokal.

Smrt pedrom! in Buška je buška peder! sta grafita, ki so ju neznanci napisali na lokal Cafe Open v Hrenovi ulici v ljubljanskih Prulah, fasado lokala pa kazi tudi ožganina, ki priča o tem, da je vanjo nekdo zalučal vnetljivo snov, kar se je sicer zgodilo že večer prej. Policisti najbrž ne bodo imeli pretežkega dela, da bodo grafitiranje, ki omenja buške, povezali z lanskoletnim napadom na Cafe Open in aktivista Mitjo Blažiča. Spomnimo, da so tri od približno osem napadalcev, ki so zamaskirani prikorakali pred lokal, vanj zalučali baklo in obračunali z Blažičem, policisti ujeli. Marko Kous, Jan Stenovec in Jernej Šercer so bili na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti obsojeni vsak na leto in pol zapora. Po obsodbi so se v protest pred ljubljanskim sodiščem zbrali večinoma zakriti podporniki trojice, ki so z napisi Pravica za Jana, Jerneja in Marka, Mladi proti represiji in En šiv ... ena mladost opozarjali, da jih je doletela previsoka kazen.

Da so bili mladeniči obsojeni zaradi banalne stvari, očitno menijo tudi tokratni grafitarji, napis Buška je buška! se je v isti noči znašel tudi na stanovanjski hiši sodnice Mojce Zalar Kocjančič. Predsedovala je sodnemu senatu, ki je mladeniče obsodil. Vinko Stojnšek z ljubljanske policijske uprave nam je na vprašanje odgovoril, da vse dogodke obravnavajo. Povedal je, da so v noči na soboto policisti opazili grafite na lokalu. »Odgovorna oseba je podala predlog za pregon kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari,« je povedal Stojnšek in dodal, da storilce še iščejo. Potrdil je tudi, da so bili obveščeni o grafitih na stanovanjski hiši v Ljubljani in da so neznanci lokal v Hrenovi ulici poškodovali tudi v noči na petek, na vratih in fasadi pa sta vidni ožganini.

Blažič je obsodil tudi tokratni napad. »Očitno ljudje ne razumejo, kaj pomeni obsodba sodišča,« je dejal in opozoril, da v njegovem primeru ni šlo za buško, temveč šive, opekline in trajno poškodbo prsta. Prav tako ni šlo za navaden pretep, temveč napad iz sovražnosti. Kot je prepričana najemnica lokala Barbara Rajgelj, je to še en dokaz, da pri gejevski in lezbični skupnosti ne gre za občutek subjektivne ogroženosti, temveč da je grožnja resnična. Stojnšek sicer zagotavlja, da bodo policisti ta teden pozorni. »Policija bo izvajala aktivnosti, namenjene varovanju prijavljenih in načrtovanih prireditev v tednu parade ponosa,« pravi, opozarja pa, da ima po zakonu o javnih zbiranjih tudi organizator dolžnost poskrbeti za varnost udeležencev prireditev.

Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela