Z iztrebki nad evropski projekt za Rome

Uničen učni zabojnik. Vandali onemogočili začetek nove serije delavnic za izobraževanje in integracij.

Objavljeno
12. februar 2016 19.27
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Dobruška vas, Škocjan – Za zdaj neznani storilci so povsem uničili in izropali učni zabojnik v romskem naselju v Dobruški vasi, v katerem bi moral pod okriljem Centra za šolske in obšolske dejavnosti (CŠOD) potekati evropski projekt Skupaj za znanje. Notranjost zabojnika so vandali zapacali še s človeškimi iztrebki.

V škocjanski občinski upravi so zaradi nerazumnega dejanja zgroženi, saj so vložili veliko truda v prepričevanje prebivalcev, da so sprejeli projekt Skupaj do znanja, v okviru katerega so do novembra že potekale delavnice za lažjo integracijo romskih otrok v okolje. Na novomeški policijski upravi je Alenka Drenik potrdila poškodbe objekta, po ugotovitvah policistov so nastale med 25. januarjem do 1. februarja. Dejala je, da storilca intenzivno iščejo.

Po besedah ravnateljice škocjanske Osnovne šole Frana Metelka Irene Čengija Peterlin so otroci, ki so obiskovali lanske delavnice, lažje navezali stike z drugimi otroci. Poleg tega so imeli opazno manj težav pri medsebojnem sporazumevanju in nabiranju znanja v slovenskem jeziku. Prepričana je, da bi se romskim otrokom zgodila velika krivica, če programa ne bi nadaljevali. Vendar zdaj, ko je zabojnik uničen, novim delavnicam ne kaže nič dobrega. Škocjanski župan Jože Kapler je obupan in pravi, da ne ve, kaj naj stori. »Konec januarja smo imeli sestanek z Romi. Rekli so, da hočejo vodo in elektriko, a da bodo njihovi otroci kljub vsemu v projektu sodelovali,« pravi Kapler.

Komu je bil program v napoto?

Romski izobraževalni inkubatorji ponujajo romski skupnosti prostor za izobraževanje ali druge aktivnosti, namenjene druženju in krepitvi skupnega delovanja, zaradi česar imajo znotraj romskega naselja povezovalno funkcijo. V njih organizirajo učno pomoč za romske učence in dijake ter prostočasne delavnice za učence in predšolske otroke, na katerih se inkubatorji in romska naselja povezujejo z osnovnimi šolami in vrtci v lokalnem okolju. Izvajalci učne pomoči spodbujajo k vključevanju v izobraževalni proces, izoblikovanju poklicnih ciljev, k dviganju motivacije in interesa za dokončanje osnovne šole oziroma nadaljevanje šolanja, pravi vodja projekta Zoran Ogrizek iz CŠOD, ki ne more razumeti, komu bi bil lahko takšen program napoti, da ga hoče onemogočiti. Na območjih, kjer živi romska skupnost, poteka program Skupaj za znanje v sedmih inkubatorjih, v katerih je zaposlenih 55 ljudi, in se ga udeležuje okoli 800 romskih otrok. V prihodnjih dneh bodo inkubator odprli tudi v Kočevju. Za naložbo v znanje sta evropski socialni sklad in šolsko ministrstvo do konca avgusta leta 2021 namenila 6,5 milijona evrov, pri čemer je EU zagotovila osem desetin denarja. Ogrizek je napovedal, da bodo učni načrt v Dobruški vasi nadaljevali takoj, ko bo občina uredila prostore, program pa nameravajo vpeljati tudi v sosednjo dobruško romsko naselje.

Predsednik Zveze Romov Umbrella Haris Tahirović je za Delo povedal, da ni seznanjen z dogodki v Dobruški vasi. Brez dlake na jeziku pa je povedal, da dokler v romskem naselju Dobruška vas in tudi v drugih naseljih ljudje nimajo zagotovljene osnovne civilizacijske infrastrukture, vode in elektrike, toliko časa projekta Skupaj za znanje ne podpira. »Naj državni veljaki, ki so jih polna usta romske integracije, pripeljejo svoje otroke v romska naselja in z našimi otroki tam nekaj časa živijo, da bodo sami okusili, kakšno je romsko življenje, potem pa naj nam začnejo soliti pamet,« pravi Tahirović, ki je zaradi istih vzrokov nasprotoval že prejšnjemu učnemu projektu.