Z lasom lovili divjad v morju

O tem, kako se je srna odpravila na koprski potniški terminal in končala v marini.

Objavljeno
22. januar 2014 20.57
Posodobljeno
23. januar 2014 08.00
Srna v morju
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Če bi vam kakšen Koprčan povedal, da je ulovil srno v morju, in to z lasom, bi ga vprašali po zdravju. Ampak napisano se je res zgodilo, in to v morju pred Marino Koper. Zgodba je zanimiva za ljudi, za srno pa je ostala nenavadna izkušnja, iz katere se je morda naučila starega prirejenega dalmatinskega pregovora: Hvali morje, drži se gozda!

Srno so v torek videvali na vseh koncih mesta. Na klicnem centru 112 so nam povedali, da so dobili res veliko klicev in nazadnje niso vedeli, ali je bila srna ena ali jih je bilo več. Tako so jo opazili pri koprski trgovini Agrarija, pa pri pokopališču in pri Planetu Tuš, pozneje pri Intereuropi. Logično je bilo, da se je napotila proti Vojkovem nabrežju in po severni obvoznici prišla do ladijskega potniškega terminala, kjer je prestrašena skočila v morje. Tam jo je opazil uslužbenec Marine Koper Drago Pranjič, ki je to povedal sodelavcem. Marko Hočevar (na fotografiji drži srno), je šel na zunanjo stran valobrana koprske marine, naredil laso z mornarskim vozlom na vrvi in jo po kavbojsko vrgel okoli vratu mladi, ocenjujejo, da tri leta stari, srnici. Privlekel jo je k sebi in jo prijel ter takoj začutil, da se je umirila.

Roko Grbas, njegov sodelavec iz marine, je z Igorjem Delfarjem medtem zapeljal čoln iz marine na zunanjo stran valobrana, kjer so jo skupaj spravili na čoln in rešili. »Najprej je bila nemirna in prestrašena, ko pa je začutila, da ni v nevarnosti, se je umirila,« je povedal Roko Grbas. Janko Brezovnik iz Lovske družine Koper, je dejal, da so reševalci veliko tvegali. Živali namreč ravnajo nagonsko in bi v paniki lahko z močnim udarcem in ostrimi parklji koga huje ranila. Verjetno je bila srna preutrujena, ali pa je res nagonsko čutila, da ji trije možje v čolnu pomagajo.

To je po svoje čutil tudi Marko Hočevar, ki srni verjetno ne bi mogel pomagati, če bi se mu odločno upirala. »Ovili smo jo v brisačo in jo pokrili, kot so nam svetovali lovci, da se je še hitreje umirila. Že po 20 minutah je prišla gospa iz obalnega zavetišča proti mučenju živali, ki nam je pozneje javila, da se je srna ogrela in da jo je nato spustila iz prtljažnika v gozd. V avto smo jo dali z zvezanimi nogami, da ne bi bilo težav,« je še povedal Grbas.

Včeraj ni bilo popolnoma jasno, kdo je zares prevzel srno in kje ter kako jo je gospa spustila. Janko Brezovnik nam je povedal, da se bodo o tem še pozanimali in hkrati se bodo zahvalili tudi štirim uslužbencem koprske marine za njihovo ravnanje in lepo dejanje. Lovci opažajo, da je srn vse več, da se vse pogosteje gibajo v urbanih naseljih in jih je vse manj strah ljudi. Izolski ribiči so pred leti že rešili srno iz morja – z mrežo. Včasih se znajdejo ob morju tudi ob obalni cesti med Koprom in Izolo, ker jih privlači sol. Nemalokrat pa jih življenje v naselju tako zmede ali prestraši, da se zgodi to, kar se je v Kopru. »Če se zgodba ponovi, je najbolje poklicati 112 ali pa lovce, ki najbolje vemo, kako ravnati v takih primerih,« je še povedal Brezovnik.