Z morja na okušanje istrskih dobrot

Letos v Kopru predvidoma za desetino manj obiska potniških križark kot lani.

Objavljeno
09. april 2014 23.27
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Čeprav v svetu narašča število potovanj s potniškimi križarkami po 12-odstotni stopnji, bodo v Kopru letos zabeležili približno za desetino manjši obisk kot lani. Danes je sezono na koprskem potniškem terminalu odprla Costa Classica, ki je na poti iz Splita proti Benetkam pripeljala kakih 1500 pretežno francosko govorečih gostov in 600 članov posadke.

Lani je priplulo v Koper 55 ladij z nekaj manj kot 67.000 potniki (in 33.000 člani posadk). Letos je napovedanih le 48 ladij in 60.000 gostov. To pomeni, da bo ladij približno toliko kot leta 2012, potnikov pa manj kot obe zadnji dve leti. Jana Tolja, svetovalka koprskega župana za to področje, je pojasnila, da je za rahel upad verjetno več vzrokov. Najpomembnejši naj bi bile težave v Benetkah in napovedi, da velike križarke ne smejo več pluti po kanalu Giudecca pred Markovim trgom. Drugi razlog za manjši upad je tudi stečaj finske družbe Christina Cruises, ki je imela napovedanih nekaj prihodov v koprsko pristanišče.

Benetke (verjetno) niso krive

Da so Benetke krive za zmanjšanje obiska potniških križark v Kopru, je malo verjetno, saj so prvega januarja letos zmanjšali dovoljenja za plovbo le za petino ladij z več kot 40.000 tonami (Costa Classica jih ima 53.000 ton in je dolga 220 metrov ter ena najstarejših ladij, s katerimi upravlja Costa Crociere.). Največjim, tistim z več kot 96.000 tonami, pa bodo povsem omejili plovbo šele s prvim novembrom. V Benetkah kljub omejitvam letos pričakujejo 1,7 milijona potnikov, to je 100.000 več, kot so jih imeli lani.

V Luki Koper napovedujejo začetek gradnje potniškega terminala. Ta naj bi pripomogel k temu, da bi postal Koper v prihodnjih letih izhodiščno pristanišče (home port). Če bi se to res zgodilo, bi lahko računali na premik.

Turistične agencije so s pristanki v Sloveniji zadovoljne. To dokazuje tudi portoroška agencija Atlas Express, ki skrbi za izlete potnikov večine ladij. Družba Royal Caribbean ji je letos na Floridi prisodila nagrado za drugi najbolj inovativni pristop pri organizaciji izletov za njihove potnikov (med 110 turističnimi agenti na svetu). Janez Maček nam je povedal, da gre za izlet Hop on and taste (Skoči na avtobus in okušaj), pri katerem lahko gostje izberejo obisk enega od štirih krajev v slovenski Istri in tam okušajo istrske dobrote, se rekreirajo ali uživajo ob kakem lokalnem dogodku.

S kočijo se niso mogli peljati

Prvo ladjo je danes dočakalo večje število taksistov, ki so upali na posel. Prevažati so jih nameravali tudi s konjsko vprego konjeniškega kluba Histria PRE. Lastnica kluba Nika Konc je povedala, da vsakemu gostu, ki ga popeljejo po Kopru, računajo po 10 evrov, a da je ladij in potnikov premalo, da bi bili lahko povsem zadovoljni s poslom. Danes jim je posel padel v vodo zato, ker so nekatere koprske ulice razkopane, promet omejen in tako se gostje niso mogli peljati s kočijo. Ob morju se tolažijo, da bo letos nekaj več posla s potniškimi ladjami v Piranu, kamor bo v letošnji sezoni priplulo 15 ladij. Prav tako pričakujejo, da se bodo v naših pristaniščih v večjem številu menjavali gostje ene od družb, ki oddaja jahte v čarter za počitnice ob dalmatinski obali.