Z novim lastnikom razcvet steklarstva v Rogaški Slatini

V prihodnjih letih bodo potrebovali še 50 delavcev, pri zagotavljanju delovne sile bo pomagal tudi pravkar zaključen evropski projekt.

Objavljeno
25. september 2015 12.54
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Rogaška Slatina – Steklarska šola je bila nekaj let prazna, lani so imeli le enega dijaka. V Steklarni Rogaška so se zavedali, da bodo imeli prej ali slej težave z usposobljenim kadrom. Ljudska univerza Šentjur je na pobudo steklarne vodila evropski projekt, ki bo prinesel kadrovske rešitve steklarni in pomoč iskalcem zaposlitve.

Projekt Steklarstvo – izzivi prihodnosti se po dveh letih končuje. Skupaj z drugimi partnerji, steklarskima šolama iz Nemčije in Češke ter italijansko steklarno, so poskušali prenoviti poklicna standarda steklopihalca in steklobrusilca, ki sta precej zaostajala za tistim, kar danes iščejo v steklarstvu.

Steklarna Rogaška ima 900 zaposlenih. Večletna negotovost, kaj se bo zgodilo s tovarno, je razlog, da zanimanja za steklarske poklice ni bilo. Podjetje je decembra 2013 prevzela svetovna skupina WWRD, od julija so v lasti finske multinacionalke Fiskars. Kadrovski direktor Steklarne Rogaška Klemen Žibret pravi, da je stabilno lastništvo vplivalo na več dejavnikov: »Odkar smo stabilno podjetje, smo močna konkurenca, in v tem času so zaprli kar tri steklarne v Nemčiji. Smo največji proizvajalec kristalnega stekla. Fiskars je za posodobitve namenil več kot sedem milijonov evrov. A to ne pomeni nič, če ni ustreznega kadra. Danes je vpisanih šest dijakov, ki jih vse podpiramo s štipendijo.«

Vendar pa bo tudi teh šest v prihodnjih letih premalo. Zaposlovali so že zdaj, saj imajo 40 zaposlenih več, kot so jih imeli pred prevzemom. Žibret ocenjuje, da jih bodo morali v naslednjih treh do petih letih zaposliti še najmanj 30 do 50. Tudi zato so predlagali, da bi rešitve pri zaposlovanju iskali v evropskem projektu, je povedal Žibret: »Najboljša tehnologija, razvoj, oblikovanje in najboljše steklo ne pomagajo nič, če ni ustreznih ljudi.«

V. d. direktorice Ljudske univerze Šentjur Alja Polenek je povedala, da so v projektu oblikovali šest novih poklicnih standardov. Pri vseh spremembah standardov je aktivno sodelovala tudi steklarna, nekaj zaposlenih, ki niso imeli ustrezne izobrazbe, so v projektu že izobrazili po novih standardih. Prihodnje leto, ko naj bi nove standarde izvajali v programih šolanja, bodo tudi ti zaposleni imeli možnost pred komisijo potrditi svoje znanje.