Z objavljenim razpisom lažje pred informativnimi dnevi

Potem ko je vlada prejšnji teden končno dala soglasje k vsebini razpisa za vpis v študijske programe, je ta zdaj objavljen.
Fotografija: Informativni dnevi bodo tokrat na daljavo, prvi prijavni rok za vpis v študijske programe pa se bo začel 16. februarja. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Informativni dnevi bodo tokrat na daljavo, prvi prijavni rok za vpis v študijske programe pa se bo začel 16. februarja. FOTO: Jure Eržen/Delo

Z razpisom za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2021/22 je za vpis v prvi letnik za redni in izredni študij na voljo 18.520 vpisnih mest. 16.155 mest je na voljo za državljane Republike Slovenije in držav članic EU, 2365 mest pa je za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav, ki niso članice EU.

image_alt
Vlada dala soglasje k razpisu za vpis na visokošolske zavode

 
Razpis, ki je objavljen, ima v primerjavi s predlogom razpisa, na katerega vlada soglasja ni dala, 34 vpisnih mest več za redni študij, 154 vpisnih mest manj za izredni študij, skupno torej 120 vpisnih mest manj. V primerjavi z lanskim letom je za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav nečlanic EU razpisanih 88 vpisnih mest več. Kot so sporočili iz ministrstva za izobraževanje, je to »posledica povečanih aktivnosti, ki jih visokošolski zavodi v zadnjih letih usmerjajo v internacionalizacijo in v povečano sodelovanje s tujimi trgi«.


Več za medicino

 
Po posvetu z vodstvi fakultet je vlada dala soglasje k povečanju števila vpisnih mest za Medicinskih fakultet Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru ter Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Fakulteta za računalništvo in informatiko bo tako v treh programih lahko skupno vpisala 50 študentov več, ljubljanska medicinska fakulteta bo lahko vpisala 40 študentov več, mariborska medicinska fakulteta pa štirideset več.

image_alt
Rektorji pozvali k čimprejšnji objavi razpisa

 
V študijskem letu 2021/22 sta razpisana tudi dva nova univerzitetna študijska programa. Univerza na Primorskem razpisuje program vizualne umetnosti in oblikovanje, Univerza v Mariboru pa prvič razpisuje program dentalne medicine.
 
Dijaki zaključnih letnikov so na razpis, ki bi moral biti objavljen že 1. februarja, težko čakali. Pomoč pri odločitvi bodo vsekakor tudi informativni dnevi, ki bodo v petek in soboto, tokrat seveda v celoti na daljavo oziroma na spletu. Prvi prijavni rok za vpis v študijske programe se bo začel 16. februarja, zadnji dan za elektronsko oddajo prijave v prvem roku je 19. marec. Kandidati lahko oddajo eno prijavo, v kateri po prednostnem vrstnem redu navedejo do tri študijske želje.

Komentarji: