Za 32 milijonov bodo »omrežili« več deset tisoč gospodinjstev

Minister za javno upravo Rudi Medved napoveduje širokopasovno omrežje na območja belih lis in tožbe proti Italiji zaradi oddajanja obmejnih radijskih postaj.
Fotografija: Za gradnjo »avtoceste na področju digitalizacije« bo država namenila 32 milijonov evrov. FOTO: Alessandro Bianchi/Reuters
Odpri galerijo
Za gradnjo »avtoceste na področju digitalizacije« bo država namenila 32 milijonov evrov. FOTO: Alessandro Bianchi/Reuters

Ljubljana – Gradnja odprtih širokopasovnih omrežij (OŠPO) naslednje generacije in pokrivanje območij belih lis – tako imenovanih »belih gospodinjstev«, ki jih je po grobih ocenah v državi, večinoma na ruralnih območjih, še med 40.000 in 50.000, je prednostna naloga te vlade.

Minister za javno upravo (MJU) Rudi Medved napoveduje najkasneje v štirih mesecih kar 32 milijonov evrov vreden razpis za gradnjo »avtoceste na področju digitalizacije« – to je OŠPO.
 
Zanj so iskali rešitve tudi na terenu: gre za »raziskavo« tržnega interesa  pri lokalnih ponudnikih. Z njihovo pomočjo so precej natančno določili bele lise po državi.
 
Minister za javno upravo Rudi Medved napoveduje gradnjo širokopasovnega omrežja za 40.000 do 50.000 gospodinjstev. FOTO: Leon Vidic/Delo
Minister za javno upravo Rudi Medved napoveduje gradnjo širokopasovnega omrežja za 40.000 do 50.000 gospodinjstev. FOTO: Leon Vidic/Delo


Ob prevzemu ministrske funkcije, pravi Medved, je podedoval tudi desetletje staro težavo, ki izhaja iz prvih razpisov za gradnjo OŠPO. Zaradi tega je Republika Slovenija v preteklosti vložila več tožb proti občinam v višini 6,5 milijona evrov. Pred dnevi je MJU  s predstavniki treh konzorcijev oziroma trinajstih občin – s konzorcijem okrog Ormoža, Mokronoga  -Trebelnega in Sežane – končno sklenili dogovor, s katerim bodo občine razbremenili, saj je jasno, da 6,5-milijonskega zneska preprosto niso sposobne vrniti v državni proračun. Za začetek bodo zadržali sodne postopke za pol leta.
 
Minister Medved je v kratkem napovedal tudi šest tožb proti Republiki Italiji zaradi oddajanja obmejnih radijskih postaj, še v osmih ima Slovenija status stranke v pravdnih postopkih proti sosednji državi, ki krši vse mednarodne norme. Za nameček pa so pred dnevi, 14. februarja, italijanska sodišča naroke v vseh primerih sklicala še na isti dan.
 
Na obzorju pa je še tretja, tokrat odškodninska tožba MJU: minister Medved jo pogojno napoveduje proti družbi SRC, ki je na večer lokalnih volitev hudo zamujala z osveževanjem volilnih rezultatov v Kopru. Gre za simbolno tožbo, saj je kazen, ki po pogodbi preti podjetju, minorna: do 400 evrov. MJU bo od nje odstopilo, če se podjetje pisno opraviči in privoli v javno objavo opravičila.

Preberite še:

Komentarji: