Za DUTB je sto tisočakov za vlečnici premalo

Občina še ni lastnica naprav ob Ribniški koči, ker zanje menda ponuja premalo.

Objavljeno
02. januar 2018 22.33
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Ribnica na Pohorju – Čeprav ima občina Ribnica na Pohorju že od poletja soglasje stečajnega upravitelja Rikoma, da lahko iz stečajne mase kupi vlečnici ob Ribniški koči, še vedno ni njuna lastnica. Nakupu nasprotuje večinska upnica, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB).

»DUTB se ne strinja s ceno 104.000 evrov za vlečnici, čeprav si je nismo izmislili na občini, temveč jo je določil stečajni upravitelj Ronnie Christopher Horvat, ki prodaji ne nasprotuje,« pove Srečko Geč, župan Ribnice na Pohorju. V hribovski vasi, ki razpolaga s štiristo turističnimi posteljami visoke kategorije, so lani ustvarili 25.000 prenočitev, letos jih pričakujejo še petino več.

Občina lahko zahteva odstranitev žičnic

Stečaj mariborskega Rikoma, ki je bil vpleten v vse smučarske posle na tem delu Pohorja, upravljal pa je tudi vse štiri smučarske naprave in večje število turističnih postelj, jim je prekrižal načrte na področju turizma, vendar jih ni ustavil. Smučarski napravi v vasi obratujeta, saj ju je stečajni upravitelj dal v najem družbi Turi. Pri Ribniški koči nad vasjo pa deluje le krajša smučarska naprava Velka, daljša, imenovana Črni vrh, pa miruje že sedem let. »Na Ribniški koči imamo domačega najemnika, podjetje Ribniška iz Radelj ob Dravi, ki je pripravljeno vlagati v obnovo obeh smučarskih naprav, a šele, ko bomo razrešili problem lastništva,« pravi Srečko Geč. 


DUTB nasprotuje nakupu vlečnic. Foto: Leon Vidic/Delo

Občini Ribnica na Pohorju se je zaradi ravnanja DUTB pritožila. »Vložili smo tožbo, a nas je sodišče napotilo k mediaciji. To je katastrofa. Pa saj se z DUTB pogovarjamo že tri leta! Neuspešno, žal,« doda ribniški župan. V Ribnici so odločeni, da počakajo na rezultat mediacije, po koncesijski pogodbi pa imajo možnost zahtevati celo odstranitev smučarskih naprav, če ne obratujejo. »Če bi se to zgodilo, bodo morali odkopati vse kable in žičnico, kar bi jih zagotovo stalo več od cene, ki jo za naprave ponujamo mi. Ko bo stečajni upravitelj dobil te izračune, jim bo to kar hitro jasno,« je prepričan Srečko Geč.

Imajo dovoljenje, denarja ne

Ribniški župan je sogovornike iz DUTB večkrat zaman vabil v Ribnico, da bi se o problemu prepričali v naravi. »Tako pa samo v pisarnah obračajo papirje, na problem gledajo zgolj matematično in iz premoženja, ki morda ni vredno niti sto tisočakov, poskušajo iztržiti čim več. Čudna država smo,« pravi Geč. 

V vasi še niso opustili tudi načrtov za krožno kabinsko žičnico med Ribnico na Pohorju in Črnim vrhom. Zanjo že imajo gradbeno dovoljenje, ne pa tudi denarja. Župan Geč v Ljubljani hodi od vrat do vrat in prepričuje, naj država pomaga pri naložbi, ki bi zmogljivost smučarskih naprav povečala za trikrat oziroma drugače; v vasi s 1300 prebivalci bi na uro prepeljali kar 7600 smučarjev. Za prvo fazo naložbe, ki bi Ribnico povezala s Pesnikom, potrebujejo osem milijonov evrov.