Dravske elektrarne vztrajajo pri elektrarni na Muri

Negativno okoljsko poročilo o načrtovani hidroelektrarni na Muri še ni potrjeno, v DEM pa se že pripravljajo na postopek prevlade druge javne koristi

Objavljeno
06. februar 2017 19.05
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Predstavniki Dravskih elektrarn Maribor in nekaterih izdelovalcev študij so danes v Murski Soboti članom strateškega sveta Pomurskega razvojnega inštituta (ki so ga ustanovile DEM) predstavili negativno okoljsko poročilo za načrtovano hidroelektrarno Hrastje Mota in v isti sapi že napovedali naslednjo stopnjo postopka, postopek prevlade druge javne koristi.

Razprava o okoljskem poročilu sicer še sploh ni končana, saj je ministrstvo za okolje doslej zbiralo pripombe in predloge vpletenih deležnikov, na podlagi katerih bo poročilo treba popraviti oziroma dopolniti. Toda ocena, da niti z omilitvenimi ukrepi ne bo mogoče odpraviti nesprejemljivih vplivov elektrarne na naravo in vode, se pri tem zagotovo ne bo spremenila. Tega se zavedajo tudi v Dravskih elektrarnah, zato so vzporedno z izdelavo študij in okoljskega poročila dali izdelati tudi predhodno oceno večjih in dražjih izravnalnih ukrepov, ki bi jih bili pripravljeni opraviti v postopku prevlade javne koristi proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov energije (OVE) nad javno koristjo doseganja dobrega stanja voda in javno koristjo ohranjanja narave.

Preprosteje povedano bodo Dravske elektrarne poskušale okoljsko ministrstvo v skladu z Zakonom o ohranjanju narave prepričati, da bo korist proizvodnje električne energije v HE Hrastje Mota večja od škode na vodah in naravi tudi zato, ker so pripravljeni zgraditi vrsto nadomestnih habitatov za ribe in dvoživke in izven vplivnega območja elektrarne zasaditi tudi 350 hektarjev nadomestnega poplavnega gozda, ki bi ga uničili z izgradnjo elektrarne. 

»V DEM smo prepričani, da bo HE Hrastje Mota z izgradnjo nadomestnih habitatov v postopku prevlade druge javne koristi sprejemljiva v okolju,« je o tem dejal vodja projekta mag. Igor Čuš. 

Direktor DEM Viljem Pozeb pa je danes dejal, da še vedno ne more reči, ali elektrarne na Muri bodo ali jih ne bo, da pa sedaj odpirajo dialog z drugače mislečimi. »Dovolj časa bo, da najdemo rešitve, ki bodo ustrezale obema stranema.« Če jim bo uspelo dobiti gradbeno dovoljenje, se to verjetno ne bo zgodilo pred letom 2019. Takrat bi začeli 80 do 100 milijonov evrov vredno gradnjo, ki bo predvidoma trajala tri do pet let. Še prej pa naj bi okoljsko ministrstvo spremenilo koncesijski akt, saj DEM ne nameravajo zgraditi več kot dve elektrarni na Muri, sedaj veljavni akt pa jih predvideva osem, je dejal Pozeb.

Predstavnica Društva za proučevanje rib Slovenije in okoljevarstvene organizacije WWF Andreja Slameršek pa je predlagala, da Dravske elektrarne ustavijo vse postopke, »ker bodo vplivi na naravo in okolje uničujoči«.