Za gradnjo ptujske urgence končno vsi pogoji

Če ne bi zbrali manjkajočega denarja, bi ministrstvo odstopilo od gradnje.

Objavljeno
12. september 2017 21.44
Franc Milošič
Franc Milošič

Ptuj – Po desetih letih od začetka priprav za gradnjo mreže urgentnih centrov na ministrstvu za zdravje ne vidijo več ovir niti za gradnjo ptujske urgence. Potem ko so predstavniki ptujske bolnišnice in 18 občin s ptujskega območja danes potrdili, da so za investicijo zagotovili lasten delež v višini 820.000 evrov, se je direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko Tomaž Glažar strinjal, da so zdaj za urgenco izpolnjeni vsi pogoji.

Glažar je dejal, da morajo v ptujski bolnišnici ministrstvu predložiti le še dokumente o zaprti finančni konstrukcij, ministrstvo pa jim mora nato kot ustanovitelj javnega zavoda dovoliti izvedbo javnega razpisa za izbiro izvajalcev.

Direktor Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča na Ptuju Andrej Levanič je v pismu ptujskim in ormoškim županom nedvoumno razkril: »Čas se izteka, in če nam letos gradnje ne bo uspelo začeti, sem prepričan, da se za našo bolnišnico obdobje samostojne regijske bolnišnice končuje.« In 18 občin je s konzorcijskim dogovorom zagotovilo 300 tisočakov za gradnjo ptujskega urgentnega centra. Približno 260.000 evrov so prispevala podjetja na tem območju, nekaj so zbrali še z dobrodelnimi prireditvami. Bolnišnica bo kljub osemmilijonski izgubi manjkajočih 70.000 evrov zagotovila sama oziroma s svojimi partnerji in gradnja ptujskega urgentnega centra se bo lahko začela. Zanj že imajo veljavno gradbeno dovoljenje, revizija projekta pa ni prinesla pomembnejših sprememb.

Brez lastnih sredstev ne bo projekta

V državnem proračunu za letos je za gradnjo predvidenih skoraj dva milijona evrov, ki so bili za investicijo na zahtevo Ptujčanov preneseni iz lanskega proračuna, ker zaradi zapletanja z dokončno odločitvijo in financiranjem niso mogli začeti graditi. »Vsaj razpisni rok za izvajalca del se mora začeti še letos, da tega denarja ne izgubimo,« poudarja direktor Andrej Levanič.


Kot smo izvedeli, so ptujski delegaciji na direktoratu za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje danes priznali, da so resno razmišljali o odstopu od gradnje ptujske urgence, če Ptuj ne bi zagotovil tega lastnega deleža. Ptujski župan Miran Senčar pravi, da je direktorju direktorata Glažarju povedal, »da župani Spodnjega Podravja niso zadovoljni, so celo ogorčeni, da morajo samo prebivalci Spodnjega Podravja zagotavljati finančna sredstva za izgradnjo urgentnega centra na Ptuju. Vendar smo to storili, ker gradnje tako pomembnega objekta ne želimo prepustiti naključju.«

Revizija projekta, ki ga je pripravil Stanislav Arnuš, je ugotovila, da mora biti nesporni sofinancerski delež države 2.549.124 evrov. Direktor bolnišnice razkriva, da država omenja rešitev s kompenzacijo sredstev Doma upokojencev Ptuj in zemljišč SB Ptuj, ki bi jih namenili za zagotavljanje državnega dela.

Za povečavo klikni na grafiko.

Ministrstvo je Ptuju odobrilo pripravo načrtov za najmanjšo med urgencami – tip C3 s 700 kvadratnimi metri površine. Če bi bili za osnovo vzeli preverjene podatke o urgentnih posegih na ptujskem in ormoškem območju, bi na Ptuju morali zgraditi center C2 s 1100 kvadratnimi metri površin. Urgenca C3 zadošča za dobrih 20.000 urgentnih posegov na leto, na Ptuju in v Ormožu jih že zdaj opravijo okrog 50.000 na leto. Vodstvo bolnišnice je v manjšo urgenco privolilo, ker bi sicer zaradi zapletov lahko ostali tudi brez nje, kar bi bilo za 120.000 do 140.000 prebivalcev Spodnjega Podravja in okolice najslabša rešitev.

Nov kirurški oddelek šele kasneje

Urgenco načrtujejo kot prizidek v bruto velikosti 765 kvadratnih metrov. Objekt bo podkleten za kasnejše potrebe bolnišnice, v prvem nadstropju pa bodo pozneje uredili kirurški blok. Sedanji kirurški oddelek je star že skoraj pol stoletja in je povsem dotrajan in premajhen.

Ko je ministrstvo za zdravje aprila 2015 predstavili uradno mrežo urgentnih centrov, je bil ptujski še med njimi, ni pa bilo obljubljenega satelitskega centra v Ormožu, za katerega kljub ormoškim protestom in prizadevanjem še danes ni jasno, ali ga bodo zgradili ali ne. Med uradnimi osemnajstimi satelitskimi centri ni naveden, Zdravstveni dom Ormož pa bo že prihodnji mesec začel graditi prizidek zaradi večjih potreb in v njegovem okviru bodo tudi novi prostori za morebitni satelitski urgentni center, pojasnjuje direktorica ZD Ormož Vlasta Zupanič Domajnko.