Za inšpekcije očitno hudo trd oreh

Ali je nasutje na »območju parka« pri TVD Partizan nedovoljen poseg, ugotavljajo že od poleti.

Objavljeno
03. november 2016 23.26
Blaž Račič
Blaž Račič
Bled – Gradbeni inšpekciji od poletja še ni uspelo ugotoviti, ali je parkirišče, ki ga je na zemljišču ob TVD Partizan uredilo podjetje Taxus & co., črna gradnja ali ne. Društvo za varstvo okolja Bled bo zato v nedeljo dopoldne na protestnem shodu opozorilo tudi na ta poseg v prostor, ki po njihovem spada med najbolj problematične na Bledu. S posegom je seznanjen tudi inšpektorat za kulturo in medije.

Parkirišče, na katerem podjetje Taxus & co. že pobira parkirnino, je nastalo na območju, ki je v občinskem prostorskem načrtu opredeljeno kot park. Na gradbeni inšpekciji, kjer so prijavo o domnevno črni gradnji dobili že poleti, pravijo, da postopek še ni končan. Na vprašanje, zakaj traja tako dolgo, so s službe za odnose z javnostjo ministrstva za okolje in prostor odgovorili, da »mora inšpektor v popolnosti ugotoviti dejansko stanje in v ta namen izvesti vsa potrebna dejanja v postopku (na primer: inšpekcijski ogledi, zaslišanja strank, pozivi zavezancem, da se izrečejo, predložitev in pregled dokumentacije, vpogled v uradne evidence)«.

Miha Žvan, tajnik Društva za varstvo okolja Bled, pravi, da od gradbene inšpekcije ne pričakujejo veliko, ker da urejanje parkirišča na podlagi njihovih izkušenj ne pomeni nujno, da gre za gradnjo. Več si obetajo od inšpektorata za kulturo in medije, saj gre za posege na območje kulturne dediščine Bled – Sokolski dom znotraj območja registrirane kulturne dediščine Bled – Ambient Bleda. Inšpektorat primera kljub temu ne obravnava prioritetno, saj na ministrstvu za kulturo pravijo, da imajo prednost večji posegi v kulturne spomenike državnega in lokalnega pomena: »Ker Sokolski dom in Ambient Bleda nista razglašena za kulturni spomenik, zadeve inšpektorat ne obravnava prioritetno.«

Berčon spremenil izjavo

Aleš Šuker, direktor podjetja Taxus & co., je dejal, da kakšnih posebnih ukrepov gradbenega inšpektorata ne pričakujejo, s postopkom na inšpektoratu za kulturo pa sploh niso seznanjeni. Gradbeni inšpekciji so pojasnili, da je približno 2300 kvadratnih metrov zemljišča, ki so ga pred letom dni za 96.000 evrov kupili na dražbi, že pred tem blejska občina uporabljala za parkiranje vozil na dovolilnice. Inšpektoratu so pojasnili, »da je nasutje izvedla občina in da stanje, v katerem so pustili nepremičnino, ni bilo ustrezno«. Po njegovem so s 30.000 evrov vrednim posegom poskrbeli, »da je površina urejena in na njej ni več kupov gramoza«. »Zdaj nam je pomembno, da je zemljišče urejeno in primerno za uporabo,« je povedal Šuker, ki pravi, da so upravljanje ponudil občini, a niso prejeli odgovora.

Direktor občinske uprave Matjaž Berčon, ki je še poleti trdil, da na omenjeno parcelo občina ni odlagala nobenega materiala, zdaj pravi, da so bili »navoženi material pripravljeni tudi odpeljati«. Glede dovolilnic, ki so jih izdajali za parkiranje na zemljišču, to pa sploh ni bilo občinsko, ampak v lasti družbe Sol Adriatic v stečaju, je dejal, da za to niso imeli nobenega dogovora, a se je »skozi leta uveljavilo parkiranje in nihče – niti javnost niti lastniki – temu ni nasprotoval«. Berčon poleg tega trdi, da so parkirišče hoteli urediti v park, vendar se je vmes zgodila dražba, na kateri je parcelo kupil Taxus & co.