Za izkoriščanje delavcev tudi do tri leta zapora

 Furs je akcijo v Marof Trade izvedel samostojno, policija je zagotavljala le podporo.

Objavljeno
11. marec 2016 19.40
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – Zaključki nadzora v podjetju Marof Trade bodo znani prihodnji teden, na tej podlagi pa bodo izvedeni tudi konkretni ukrepi.

V primeru kršitev predpisov o obdavčenju ter predpisov iz zaposlovanja in dela na črno Furs lahko naloži plačilo globe, če pa zazna sum kaznivega dejanja, poda tudi kazensko ovadbo – za posebno obliko kaznivega dejanja zaposlovanja na črno, če je dejanje storjeno pod posebno izkoriščevalskimi pogoji ali kot izkoriščanje v trgovini z ljudmi, je na primer zagrožena kazen do treh let zapora.

Na Fursu so potrdili, da so v konkretnem primeru ugotovili sume kaznivih dejanj. »Zaznani so bili sumi kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev in trgovine z ljudmi,« je o tem povedala Škrinjarjeva. Čeprav je bila ob preiskavi prisotna policija, je šlo po naših podatkih za popolnoma samostojno akcijo Fursa, uniformiranci pa so zagotavljali le podporo.

Trije v eni postelji

Po poročanju Radia Slovenija gre za še enega od primerov na črno zaposlenih delavcev, ki pa sploh ne vedo, za katero podjetje pravzaprav delajo. Mnogi brez urejenega zavarovanja niti niso prijavljeni na naslovu, kjer živijo. Nekaj mesecev delajo na črno, nato morajo državo zapustiti ali jih delodajalec preusmeri na delovno mesto na drugem koncu Slovenije. Delali so menda tudi po 12 ur na dan, vključno s sobotami, pri tem pa so jim grozili z odpovedmi, prepovedovali so jim odhod domov ter zniževali plače.

Delavci so vse to prijavljali šele, ko so jih odpustili. Pri nadzorih so po navedbah radia inšpektorji ugotovili številne kršitve o delovni opremi, obveščanja o poškodbah pri delu, izvajanja zdravstvenih pregledov, izplačila plače in regresa ter vročanja pogodb o zaposlitvi. Nepravilnosti so ugotovili tudi pri prijavljanju v obvezna socialna zavarovanja in zagotavljanju počitka. Delodajalec je delavcem oddajal tudi sobe, pri čemer se je menda dogajalo celo to, da so v isti postelji v izmenah spali tudi trije delavci.

Sumi nepravilnosti to podjetje spremljajo že več let, o tem smo večkrat pisali tudi v Delu. Že leta 2010 smo tako poročali, da se delavci bojijo, da njihov delodajalec ne odvaja denarja v pokojninsko blagajno. Delavce so takrat za delo v obratu zaposlili v različnih družbah z omejeno odgovornostjo oziroma pri samostojnih podjetnikih, pri tem pa niso vedeli niti, pri katerem podjetju so bili zaposleni, saj so jih vsakokrat, ko so dobili nov vizum, zaposlili v podjetju z drugačnim imenom, pogodbe pa praviloma niso niti videli. Delavci so nam takrat še povedali, da jim plače izplačajo tako, da jih pripeljejo s kombijem, gotovino pa jim izplačujejo in vročajo pri zadnjih vratih vozila.