Za marihuano gre

V Ljubljani so pripravili tradicionalni Marihuana Marš.

Objavljeno
19. april 2019 18.48
Posodobljeno
19. april 2019 18.49
V Ljubljani so znova pripravili Marihuana marš. FOTO: Blažž Samec
L. Z., A. V.
L. Z., A. V.
Na Kongresnem trgu v Ljubljani je potekal tradicionalni Marihuana marš. Prireditev združuje mlade podpornike legalizacije konoplje, v prijetnem vremenu pa so dejavno izkazovali svojo naklonjenost uporabi marihuane.

image
FOTO: Blažž Samec


»Glavni namen dogodka je, da spodbujamo družbeni diskurz o konoplji, saj njen položaj ni urejen ne na industrijski ne na medicinski, sploh pa ne na rekreativni ravni uporabe,« je v izjavi za javnost zapisal vodja projekta Nejc Pavlič Damijan.

»Marihuana marš je dogodek, ki dokazuje, da smo študenti močno volilno telo v državi, ki javnosti kaže, za kaj se zavzema in spodbuja premike, ki so v naši državi potrebni,« je še zapisal Pavlič Damijan.

image
FOTO: Blažž Samec


O marihuani so razpravljali tudi na odboru DZ za zdravje. Violeta Tomič (Levica) je ministrstvu tako očitala, da kljub obstoju zakonske podlage v zadnjih letih na škodo bolnikov ni uredilo področja gojenja in predelave konoplje v medicinske namene.

image
FOTO: Blažž Samec


Na kritiko se je odzval državni sekretar Tomaž Pliberšek, češ da so v Sloveniji zdravila iz konoplje v vseh oblikah na voljo bolnikom, ki jih po presoji zdravniške stroke potrebujejo. Gojenje medicinske konoplje pa je po njegovih besedah strokovno zahtevno vprašanje, ki je povezano s spremembo zakonodaje ter tudi z izdelavo ekonomskih in varnostnih študij.

image
FOTO: Blažž Samec


image
FOTO: Blažž Samec