Za Marijo Ogrin usoden posel s kolegom iz SDS

Direktorica Gorenjskega muzeja zanika škodo pri obnovi muzejske trgovine v Prešernovi hiši v Kranju.

Objavljeno
11. februar 2014 21.39
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Po skoraj dveh letih neizponjevanja pogojev iz pogodbe o zaposlitvi in po številnih očitkih na račun njenega dela, bodo kranjski mestni svetniki 26. februarja naposled obravnavali razrešitev direktorice Gorenjskega muzeja (GM) Marije Ogrin.

A če je doslej kot njen največji greh veljal neopravljeni izpit iz znanja tujega jezika na višji ravni, na občini tega več ne navajajo med razlogi za odpoklic pred koncem mandata.
Najnovejši očitek Ogrinovi je obnova trgovine v Prešernovem spominskem muzeju oziroma Prešernovi hiši v Kranju.

Marija Ogrin
bi morala skladno s pogodbo o zaposlitvi eno leto po imenovanju na direktorski položaj opraviti izpit o višji ravni znanja tujega jezika (do maja 2012), vendar ga še do danes ni. Svet zavoda in strokovni svet sta po tem javnem razkritju občino seznanila z več problematičnimi zadevami.

Strankarski zaslužki

Kot smo opozorili v Delu, je med njimi tudi omogočanje posla svojemu strankarskemu kolegu, svetniku SDS v kranjskem mestnem svetu Klemenu Valterju oziroma njegovemu podjetju Praval. Tedanja predsednica sveta zavoda GM Andreja Valič Zver, tudi svetnica SDS v kranjskem mestnem svetu, je ob izbruhu afere dejala, da ni imela vpogleda v pravno svetovanje GM in da pričakuje pojasnilo direktorice. A tega pojasnila ni Ogrinova nikoli predstavila.

Strokovni svet GM je ugotovil, da je podjetje Praval opravljalo le administrativne in ne pravne zadeve – Ogrinova je namreč decembra lani in januarja letos za pravne zadeve najela dve pravnici – ter dobivalo pavšal 800 evrov na mesec. Od marca 2012 do vključno januarja letos pa je muzej Pravalu nakazal 35.900 evrov.

Svet zavoda in strokovni svet GM odpoklic Ogrinove zahtevala tudi zaradi malomarnega in nevestnega dela, čeprav bi bilo po formalni razlagi že dovolj ugotovitev, da nima ustrezne izobrazbe. Med hujšimi očitki je mobing nad zaposlenimi. Ogrinova je v treh letih izrekla šest opominov z grožnjo o odpovedi delovnega razmerja, brez možnosti zagovora.

Zadnja v vrsti nepravilnosti pa je povezana z obnovo muzejske trgovine v Prešernovi hiši v Kranju, ki jo je brez pridobljenih treh nasprotnih ponudb zaupala podjetju Amfion ljubljanskega mestnega svetnika SDS Mirka Brniča Jagra. Poleg tega kustosi, ki bi morali poskrbeti za zaščito predmetov, ki jih je Narodni muzej posodil muzeju v Kranju, o obnovi sploh niso bili obveščeni.

Vrednosti posla z Amfionom Ogrinova noče razkriti

Direktorica Ogrinova včeraj ni komentirala zahtev za njen odpoklic, niti ni pojasnila, ali je 7. februarja opravila izpit iz tujega jezika. Glede obnove hiše, v kateri je bival in delal France Prešeren, je povedala, da so dela potekala v muzejski trgovini v pritličju stavbe, medtem ko sta Prešernova spalnica in odvetniška pisarna ter tako tudi razstavljene muzealije v zgornjem nadstropju. Zavrnila je, da muzejska služba o obnovi ni bila obveščena. Po njenem sta v Prešernovi hiši takrat dežurala kustosa Jože Dežman in Anja Poštrak, ki imata oba strokovni izpit iz muzejske stroke, na predmetih pa da ni bila povzročena škoda. Dodala je, da je konservatorska delavnica opravila pregled, poseg in dokumentiranje.

Vrednosti pogodbe ni hotela razkriti, koliko jim je plačal muzej niso želeli razkriti niti v podjetju Amfion, s katerim GM sodeluje od leta 2008. Po podatkih Supervizorja zadnji nakazili muzeja Amfionu v decembru lani in januarju letos skupaj znašata 5795 evrov.

Direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Ravnik, ki je pred Ogrinovo vodila GM, je potrdila, da so zaradi obnove Prešernove hiše na GM naslovili dopis, a do včeraj odgovora iz Kranja niso prejeli.