Za mostove, ne zidove

Podporniki odprtih meja so se zbrali v znak solidarnosti z begunci, ki v boljše življenje bežijo tudi prek slovenskih meja.

Objavljeno
25. september 2015 23.02
Begunci Gornja Radgona
Monika Hrovat, notranja politika
Monika Hrovat, notranja politika
Ljubljana - Na Festivalu odprtih meja za vse se je danes v Ljubljani zbralo več sto ljudi, ki menijo, da mora Slovenija beguncem odpreti srce, še prej pa mora zato na široko odpreti meje.

Ob prihodu na Prešernov trg so z vrvjo simbolno zaprli enega od mostov, ki trg povezuje z nasprotnim bregom Ljubljanice. Zraven pa so pristavili napisa Pozor, meja in Gibanje omejeno. Z mimoidočimi so se šalili, da nimajo potrebnih dokumentov, da bi prečkali most, in s tem želeli ponazoriti, kako se nacionalne oblasti na pot postavljajo beguncem, ki bežijo v boljše življenje.

Sproščen klepet množice le nekajkrat prekinil vzklik Odprite meje! Ob zvokih afriške glasbe pa so se nato pomaknili do Miklošičevega parka, kjer se je začel kulturno obarvan del dogodka. Zbrane so nagovorili organizatorji festivala, člani Protirasistične fronte brez meja: »Naša družba je mnogotera, kulturne razlike so bogastvo. Na neutemeljene strahove, ki jih poganjajo nevednost in nestrpnost, se bomo odzvali z interkulturnim dialogom.«

Poudarjajo, da slednji ni slep za odnose gospostva, ki so se vzpostavili skozi zgodovino kolonializma in kapitalističnega plenjenja in se reproducirajo še danes, »zavezan je skupni gradnji družbe na osnovi priznavanja razlik in resnične emancipacije vseh«, so dejali.

Na improviziranem premikajočem se odru se je zvrstilo več glasbenikov, med udeleženci festivala pa je v tem času krožila škatla, v katero so lahko prispevali denar, ki bo namenjen tudi prostovoljcem, ki so v teh dneh dejavni na slovenskih mejah. 

Isto govoreči, drugače misleči

Srečanje v podporo sprejemu beguncev je nastalo kot odgovor na protestni shod Slovenija zavaruj meje, ki se je medtem odvijal na Trgu republike. Ob glasnem skandiranju so se ti protestniki odpravili pred vlado, kjer so vzklikali, naj Slovenija zapre meje, nanje pa naj pošlje vojsko.

Pot so nadaljevali proti Prešernovemu trgu, kjer so vrste policistov preprečevale fluktacijo obeh shodov. Nekaj manjših skupin je s Prešernovega trga vseeno prišlo do Miklošičevega parka, kjer so verbalno napadli nasprotno skupino, zato je morala poseči policija.

V Protirasistični fronti, ki je mreža kolektivov, organizacij ter posameznikov in posameznic, ki gradijo solidarnost z begunkami in begunci, pravijo, da je »shod, ki zahteva politiko zaprtih meja, nesprejemljiv, saj so te politike odgovorne za tisoče mrtvih na mejah EU«. Zato poudarjajo, da je treba graditi mostove, ne zidove.