Za sodnika ESČP izvoljen Marko Bošnjak

Bošnjak bo na Evropskem sodišču za človekove pravice nasledil Boštjana M. Zupančiča.

Objavljeno
19. april 2016 21.31
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Ljubljana – Nov sodnik Evropskega sodišča za človekove (ESČP) pravice iz Slovenije je dr. Marko Bošnjak, izredni profesor kazenskega prava na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici in odvetnik v odvetniški družbi Čeferin. Dobil je 113 glasov podpore od 134 parlamentarcev, ki so oddali veljavne glasovnice.

Njegovi protikandidatki sta dobili precej manj podpore. Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE), ki sicer šteje 324 članov, je vrhovni sodnici Nini Betetto namenila 14 glasov, profesorici kazenskega prava na univerzi v belgijskem Gentu Nini Peršak pa sedem. Z mesta sodnika ESČP se tako po osemnajstih letih dela v Strasbourgu poslavlja dr. Boštjan M. Zupančič.

Pred sodiščem veliko izzivov

Marko Bošnjak nam je po izvolitvi povedal, da je vesel zaupanja, ki mu ga je izkazala PS SE. »Posebno sem zadovoljen, da sem imel možnost pred tem izborom neposredno se predstaviti pristojnemu odboru, ki se je tako lahko prepričal o mojih kompetencah. Pred mano je velik profesionalni izziv, veselim se novega začetka.«

Meni, da izzivov ne bo malo, saj se tako Slovenija kot Evropa spopadata z različnimi preizkušnjami, ki zadevajo vprašanje varstva človekovih pravic. Ali bo Slovenija pred ESČP, ki je v zvezi z našo državo sprejelo že nekaj pomembnih odločitev (sojenje v razumnem roku, izbrisani, varčevalci Ljubljanske banke), v prihodnje pod posebnim drobnogledom, Bošnjak ni hotel ugibati. »Načeloma bom moral biti v vseh senatih, ki se bodo ukvarjali z našo državo, katere teme bodo prevladovale, težko napovem. Ne strinjam se z oceno, da je naša država velika kršiteljica človekovih pravic, vsekakor pa bi lahko za njihovo varstvo storila precej več. Tudi na način, da bi lahko več problemov rešili doma, preden so se ti preselili v Strasbourg in je bila potrebna intervencija evropskega sodišča. Vsekakor je pred ESČP še veliko dela, pričakujem, da bo sodišče v prihodnjih letih sprejemalo pomembne odločitve in postavljalo nove ključne smernice na področju varovanja človekovih pravic,« je dejal Bošnjak.

Marko Bošnjak je tako podporo PS SE dobil že v prvem krogu, čeprav praviloma velja, da se pri izboru novih evropskih sodnikov izpeljeta dva kroga volitev.

Dvainštiridesetletni Bošnjak je po študiju leta 2002 doktoriral na ljubljanski pravni fakulteti. Na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici je od leta 2012 izredni profesor za kazensko pravo, predaval pa je tudi na drugih fakultetah. Pred prihodom v Odvetniško družbo Čeferin leta 2009 je bil višji znanstveni sodelavec Inštituta za kriminologijo na pravni fakulteti in svetovalec ustavnega sodišča.

Zagovornik v odmevnih procesih

Slovenski javnosti je znan predvsem kot zagovornik v nekaterih odmevnih sodnih zadevah – zadnje čase predvsem v postopkih proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju in nekdanjemu prvemu človeku Istrabenza Igorju Bavčarju. Zagovarjal je tudi prvoobtoženega v zadevi Balkanski bojevnik Dragana Tošića, koprskega župana Borisa Popoviča in nekdanjega nosilca franšize Diners za Slovenijo Tomaža Lovšeta.