Za obnovo parlamenta 250.000 evrov več kot lani

Obnova poslanskih stanovanj pa bo stala še dodatnih 250.000 evrov.

Objavljeno
16. julij 2012 10.47
Monika Levanič, notranja politika
Monika Levanič, notranja politika
Ljubljana – Kot vsako leto bodo tudi letos med parlamentarnimi počitnicami v parlamentu potekala obnovitvena dela.

Zaradi varčevanja bodo, kot sporočajo iz državnega zbora, izvedli »le nujna obnovitvena in vzdrževalna dela«. Kljub temu bodo porabili 250.000 evrov več kot lani.

Za obnovo parlamenta bodo namenili približno 330.000 evrov, obnova poslanskih stanovanj pa bo stala še dodatnih 250.000 evrov. Vrednost celotne prenove je torej nekaj manj kot šeststo tisočakov.

Nujni stroški

Za nujna vzdrževalna dela nameravajo porabiti 100.000 evrov. Med drugim bodo zamenjali izrabljene tekače na hodnikih in stopnicah, za katere bodo odšteli približno 24.000 evrov. Prebelili bodo tudi nekatere prostore in popravili poškodovane talne obloge.

Nujne investicije v poslopju parlamenta bodo stale 225.000 evrov. Gre za rekonstrukcijo dvigal, ker ta ne ustrezajo več zakonskim predpisom s področja varnosti. Sanirali bodo tudi palične strešne nosilce. Statistične meritve so namreč pokazale, da nosilci ne bi vzdržali večjih količin snega.

Največ sredstev, 250 tisočakov, bodo namenili za obnovo enajstih dotrajanih in še neobnovljenih službenih poslanskih stanovanj. Toda ta popravila se bodo financirala iz poslanskih najemnin in obrabnin, ne iz proračuna.

Državni svet v stari dvorani

Že več kot pol stoletja – od izgradnje parlamenta – ni bila obnovljena mala dvorana. V državnem svetu pravijo, da je prostor, kjer državni svet zaseda, v zares slabem stanju: »Glasovalne naprave so stare že več kot petdeset let.« A kot kaže, dvorana zaradi vačevanja v DZ tudi letos ne bo prenovljena, čeprav so bila že leta 2008 DZ odobrena sredstva za obnovo tega prostora. »Zaradi varčevalnih ukrepov se je kolegij predsednika parlamenta odločil, da bomo načrtovano obnovo male dvorane na Šubičevi, ki bi nas stala okoli dva milijona evrov, prestavili ,« je za Delo povedala generalna sekretarka d ržavnega zbora Mojca Prelesnik.

Tudi lani so zaradi varčevanja izvedli le najnujnejša vzdrževalna in obnovitvena dela, za kar so odšteli približno 330.000 evrov. Največ, kar 1.750.000 evrov, so porabili leta 2007, ko so med drugim prenovili veliko dvorano, avlo in vhod na Tomšičevi ulici 5 ter nekaj poslanskih stanovanj.