Za parcele z vinogradom 800 evrov letne najemnine

Člani zadruge Vino Piramida Maribor bodo stroške oskrbe mestnega vinograda sprva krili z lastnim vložkom.

Objavljeno
23. april 2015 22.17
tre*VINOGRAD POD PIRAMIDO
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - Zadruga Vino Piramida Maribor bo danes s skladom kmetijskih zemljišč in gozdov (SKZG) podpisala pogodbo za desetletni zakup zemljišč z vinogradom na mariborski Piramidi. Zanj bo zadruga plačevala najemnino v višini nekaj več kot 800 evrov na leto.

Na razpis za zakup zemljišč na Piramidi, njihov upravljavec SKZG ga je objavil februarja, se je prijavilo več vinarjev z mariborskega konca (Vojko Golob, Boštjan Protner, družba za vinarstvo in sadjarstvo Vina Joannes, Sabina Horvat Goropevšek), ki so nato združili moči pod okriljem zadruge Vino Piramida. Vanjo je zdaj povezanih devet članov, je povedal predsednik zadruge Stane Kocutar, sicer mariborski mestni viničar.

Po njegovih besedah bodo v vinogradu na Piramidi, ki se nahaja na enajstih parcelah, letos lahko opravili le najnujnejša dela (doslej so poskrbeli za rez trte in vez šparonov), medtem ko bodo s čiščenjem zaraščenih površin, temeljitim popravilom opore, obnovo nasada oziroma dosaditvijo mladih trt itd. morali počakati na primeren čas po trgatvi. Glede tega, kako si bodo posamezni vinarji znotraj zadruge razdelili delo in stroške, je Kocutar pojasnil, da bodo v začetni fazi stroške krili z lastnim vložkom.

Pravtako so se, je dodal, zavezali k rabi obstoječe mehanizacije, ki jo premorejo posamezni člani zadruge Vino Piramida Maribor in k prispevku petdesetih ur konkretnega dela. Slednje je nujno, saj že samo ročna košnja površin na Piramidi, ki jih ni mogoče obdelati strojno, zahteva okoli 40 delovnih ur, je pojasnil Kocutar. »Vsaj dve do tri leta računamo, da se bo ves prihodek od prodaje pridelka v celoti vračal v vinograd. Drugače preprosto ne gre. To seveda ni logika kapitala, je pa logika strokovnosti, volje in ljubezni,« pravi mestni viničar.

V zadrugi sicer računajo na dolgoročni zakup zemljišč z vinogradom na Piramidi - desetletno pogodbo s SKZG bo z aneksom možno tudi podaljšati. »Za trajni nasad, ki ga je treba delno obnoviti, je to relativno kratka doba, zlasti zato, ker bo prihodnje leto posajena nova trta dala pridelek šele leta 2019,« je povedal Kucutar.

Članstva v zadrugi po njegovih besedah vsaj v prvem letu ne nameravajo širiti, želijo pa vzporedno ustanoviti tudi nekakšen klub ali društvo prijateljev Piramide. V tem naj bi se združevali tisti, ki jim ni vseeno za izgled mestnega griča Piramida in bi po svojih močeh kot prostovoljci pomagali zadrugi. Ob tem pa v slednji pričakujejo tudi podporo Mestne občine Maribor (MOM).

»Resno računamo, da bo Maribor naše delo prepoznal tudi kot javno dobro in ga primerno ovrednotil,« je dejal Kocutar in poudaril, da vzdržujejo Piramido, ki sodi v ožje vplivno območje mestnega parka, MOM pa se je že leta 2005 zavezala k vzdrževanju poti, a doslej v to ni vložila niti evra. »Pri prvih opravilih ne delamo razlike med tem, kaj je vzdrževanje poti in kaj vzdrževanje vinograda. O tem se bomo pogovarjali kasneje. Piramida mora biti urejena kot vinograd in kot mestna sprehajalna površina.«